Umjetnički predvidljiva dodjela Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Umjetnički predvidljiva dodjela Oscara

Umjetnički predvidljiva dodjela Oscara

'Umjetnik' osvojio glavne, 'Hugo' sporedne Oscare, a crvenim tepihom vladao je - 'Diktator'!

s.p. 27.02.2012 0 komentara

Umjetnički predvidljiva dodjela Oscara

Pobjednici ovogodišnjih Oscara su 'Umjetnik' i 'Hugo', dva filma koja odaju počast dobu nijemog filma te su dobili svaki po 5 zlatnih kipića. Glavni pobjednik je ipak 'Umjetnik'  koji je osvojio glavne nagrade za najbolji film i režiju, dok je 'Hugo' (kojeg, izgleda, nećemo vidjeti u našim kinima!) dobio Oscare u sporednim, tehničkim kategorijama (fotografija, kostimografija i sl.).

Oscara za najbolji film preuzeo je producent 'Umjetnika' Thomas Langmann koji se prisjetio svog pokojnog oca Claudea Berrija koji je 1966. osvojio Oscara za kratki film, a na pozornici se pojavila cijela ekipa, pa tako i simpatični pas Uggie koji je nedavno osvojio i pseću filmsku nagradu. Redatelj Michel Hazanavicius posvetio je nagradu svojoj suprugi (i glavnoj glumici 'Umjetnika'!) Berenice Bejo, a odao je i počast pokojnom američkom redatelju Billyju Wilderu. I glavni glumac Jean Dujardin je odao počast Amerikancima dok je primao Oscara, te je izjavio 'volim vašu zemlju!' i istakao da je bio nadahnut Douglasom Fairbanksom.

Ekipa iz
Ekipa iz 'Umjetnika'

Meryl Streep je očekivano osvojila Oscara za glavnu ulogu i održala jedan od duhovitijih govora zagvale u kojem je rekla kako je pola Amerike, kada su prozvali njezino ime uzdahnulo: 'O ne, opet ona!'. Jedan Oscar je ipak otišao tamnoputoj glumici, Octaviji Spencer koja je proglašena najboljom sporednom glumicom. Christopher Plummer dobio je nagradu za najboljeg sporednog glumca i s 82 godine postao najstariji dobitnik glumačkog Oscara te se obratio kipiću Oscara: 'Ti si samo dvije godine stariji od mene, dragi! Gdje si bio cijeli moj život?'

Voditelj ceremonije bio je standardno zabavni Billy Crystal koji je baš radio viceve na račun oskarovske gerijatrije te je izjavio da ima puno nominiranih staraca jer žele osvojiti dobnu skupinu od 78 do 84 godina.

Inserti iz uvodnog skeča Billya Crystala

Treba se prisjetiti i 50. godišnjice Oscara za 'Surogat' Dušana Vukotića koji je bio prvi naš domaći Oscar i prvi Oscar za neamerički animirani film. Njemu u čast spomenut ćemo da je ovogodišnji Oscar za kratki animirani film otišao filmu 'The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore' Williama Joycea i Brandona Oldenburga, a i ovaj crno-bijeli filmić također odaje počast - nijemom filmu!

Najbitnija modna vijest je da se prezenterica Jennifer Lopez pojavila u jako dekoltiranoj haljini pa još uvijek traje rasprava je li joj se vidjela bradavica ili ne. Ah, da - Diktator Aladeen se pojavio na crvenom tepihu i izazvao incident. Odlučio je ispuniti želju pokojnom kolegi Kim Jong-ilu koji je uvijek želio vidjeti Oscare pa je ponio urnu s njegovim pepelom i 'slučajno' je prosuo po voditelju Ryanu Seacrestu, pa ga je osiguranje Oscara odvuklo.

Diktator stvara zbrku na crvenom tepihu

 Popis svih dobitnika je na službenoj stranici Oscara ovdje, a mi ćemo istaknuti dobitnike Oscara u glavnim kategorijama:

Najbolji film:
'Umjetnik'

Najbolji redatelj:
Michel Hazanavicius, 'Umjetnik'

Najbolji glavni glumac:
Jean Dujardin, 'Umjetnik'

Najbolja glavna glumica:
Meryl Streep, 'Željezna Lady'

Najbolji sporedni glumac:
Christopher Plummer, 'Početnici'

Najbolja sporedna glumica:
Octavia Spencer, 'Tajni život kućnih pomoćnica'

Najbolji originalni scenarij:
Woody Allen, 'Ponoć u Parizu'

Najbolji adaptirani scenarij:
Alexander Payne, Nat Faxon i Jim Rash, 'Nasljednici'

Najbolji dugometražni animirani film:
'Rango'

Najbolji dugometražni dokumentarni film:
'Undefeated'

Najbolji film na stranom jeziku:
'Nader i Simin se rastaju', Iran

Komentari

Nema komentara.