Subversive otkriva Europu! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Subversive otkriva Europu!

Subversive otkriva Europu!

Subversive Festival opet okuplja najveće svjetske umove, a filmski program posvećen je društvenim problemima Europe i suvremenom europskom filmu.

s.p. 06.04.2012 0 komentara

Subversive otkriva Europu!

Objavljeno je da će se 5. Subversive Festival održati od 5. do 19. svibnja, a kroz različite tematske cjeline i pristupe bavit će se – Europom. Prvi festivalski tjedan (od 5. do 12. svibnja) posvećen je filmskom dijelu programa koji se odvija u kinima Europa i Tuškanac. Pod krovnom temom 'Europa Incognita', a kroz nekoliko filmskih sekcija predstavit će se širok spektar društvenih problematika uronjenih u europski kontekst te dati uvid u suvremeno europsko filmsko stvaralaštvo.

Nove tendencije u europskom filmu upoznat ćemo kroz teme migracija, ženskih pobuna, G8 nereda, nemira na obalama Mediterana (Portugal, Španjolska, Grčka), videonadziranja, neonacizma i ksenofobije. Filmsko-teorijska škola bavit će se europskim filmom i ulogom filmskih festivala u distribuciji kinematografija s margine. Glavna gošća filmsko-teorijske škole je Dina Iordanova, stručnjakinja za svjetski film koja se u svom radu posebno fokusirala na kinematografije Balkana, Istočne Europe te Europe u cjelini.

Konferencijski dio festivala 'Budućnost Europe' trajat će od 13. do 19. svibnja u kinu Europa, a dosad potvrđeni učesnici, osim stalnih gostiju poput Slavoja Žižeka, Tariqa Alija, Gayatri Spivak i Samira Amina, su i drugi vodeći intelektualci današnjice poput Stéphanea Hessela, Michaela Hardta, Saskije Sassen, Renate Salecl, Christiana Marazzija, Bernarda Cassena, Erica Toussainta.

Uz glavna predavanja u sklopu konferencijskog dijela, posebna novost ovogodišnjeg Subversive Festivala jest Subversive Forum - platforma za alternativne društvene mobilizacije. Subversive Forum ima nekoliko tematskih blokova: 'Kriza Europe' (14. - 15. svibnja), 'Borba za zajednička dobra' (16. svibnja), 'Prema Balkanskom socijalnom forumu' (17. - 18. svibnja). Više informacija o programu Subversive Festivala potražite na njegovoj službenoj stranici.

Komentari

Nema komentara.