Videoigre postaju art, no još čekamo Godarda Playstationa - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Videoigre postaju art, no još čekamo Godarda Playstationa

Videoigre postaju art, no još čekamo Godarda Playstationa

Filmovi postaju poput igara, igre poput filmova... Ali sve to nije igra već ozbiljan biznis!

s.p. 07.04.2006 0 komentara

Videoigre postaju art, no još čekamo Godarda Playstationa

Film je na početku počinjao kao cirkusna atrakcija od koje su bježali ozbiljni umjetnici. Ipak, publika željna zabave od početka je uživala u specijalnim efektima filmaša poput braće Lumiere i Meliesa te su s njima plovili morima i letjeli na Mjesec. A da se publika od početka znala uživiti u film pokazuje i legendarna kino projekcija, 'Ulazak vlaka u stanicu', kada su se se gledatelji razbježali vidjevši na platnu kako im se vlak približava. S vremenom je kino publika oguglala i više ne skače sa sjedala već mirno gleda sve trikove koje im filmaši prirede i spremno prihvaćaju sve nove medije: televiziju, VHS, internet. Za sve medije važi slična priča – počinju kao zabava bez pretenzija, a s vremenom omoguće i umjetničke forme.

Tako je bilo i s kompjutorskim igrama - i za njih je dugo važila predrasuda koja je bila rezervirana i za strip - da je to samo za djecu i da je glupo pokušavati raditi nešto ozbiljnije jer ćeš tako samo odbiti klince. Dovoljno je bilo napraviti nabrijanu pucačinu ili vožnju, a mašta djeteta s joystickom učinila bi ostalo. Razvojem kompjutorske tehnologije razvijali su se i efekti pa su tako i igrice postajale vrlo realistične. Grafika je postajala osjetno bolja što je iskorišteno i u filmskoj industriji. Specijalni efekti u silnim akcijskim scenama rađeni su kompjutorski tako da se mogu snimiti zaista čudesne scene, a i producenti mogu uštedjeti na skupim setovima. Umjesto rata s konkurencijom, filmaši i kompjuteraši godinama imaju deal koji im omogućava da i jedni i drugi zgrnu besramno puno para. Naime, tinejdžeri su ciljna skupina za obje industrije pa ono što možeš prodati u jednom mediju možeš i u drugom.

Filmaši gladni ideja, priča i likova kupuju prava od proizvođača igrica i snimaju filmove po popularnim igrama ('Tomb Raider', 'Resident Evil'), a kompjuteraši rade igrice po hit filmovima ('Matrix'), dok vlasnici prava na priču i likove zgrću pare na prodaji igrački, majica i ostalih stvari. Tako oni kojima se sviđa legendarna scena iskrcavanja iz 'Spašavanja vojnika Ryana' mogu to i 'osobno' proživjeti na igrici. Oni koji su uživali u rešetanju junaka tog filma sada i sami mogu postati likovi iz Ryana, a ovaj put će početi više cijeniti vrijednost dobrog zaklona od metaka.

Da se gledatelj opet može maksimalno uživjeti u priču  pomažu i čim kompleksnije i realističnije priče uz 3D izgled pa tako i pojam videoigre gubi smisao, neki već predlažu i pojam 'cinegame' (filmigra). Jedan od filmova koji nije samo preuzeo priču već i izgled igrica bio je 'Final Fantasy' koji je svojim primjerom pokazao kako filmovi koji vizualno previše podsjećaju na igrice ne mogu postići veliki uspjeh. I igrice koje imaju puno filmskih elemenata gube svoj smisao - to je ipak interaktivni medij gdje je od autorske vizije važnija prilika za igrača da sam čim više upravlja igrom. Ono u čemu se igre sve više razvijaju je, osim u dosizanju visokih vizualnih standarda, i sinkronizacija glasova likova koju preuzimaju i profesionalni glumci. Njihov rad počinju ocjenjivati i mediji koji su se bavili isključivo filmom.

Mnogi filmski portali (rotten tomatoes.com), a i filmski časopisi (Film Review) uz recenzije filmova i pratećih medija (filmskih knjiga i filmske glazbe) uveli su i recenzije filmskih igara. Tako uz recenzije filmova poput 'Gospodara prstenova' i 'King Konga' istovremeno možete čitati i kritičke prikaze igri rađenih po tim filmovima. A da kreatori igara ne žele ekranizirati samo pucačinu i jurnjavu pokazuje i gamerska adaptacija jednog od najvećeg filmskog klasika – 'Kuma' (naslovna). Nismo igrali al' mislim da znamo kako skupiti najviše bodova - treba pobiti čim više šefova ostalih mafijaških obitelji, riješiti se nepouzdanog brata Fredoa i što više lagati supruzi Kay!

Komentari

Nema komentara.