A najbolji film je...onaj s najviše golih sisa - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      A najbolji film je...onaj s najviše golih sisa

A najbolji film je...onaj s najviše golih sisa

Kritičari broje simbole i metafore, perfekcionisti traže greške, a voajeri u filmu traže samo tri stvari: cice, pice i guzice!

s.p. 14.04.2006 0 komentara

A najbolji film je...onaj s najviše golih sisa

Kad se inače ocjenjuje golotinja u filmovima, obično se traže strogi kriteriji, da je 'dramaturški opravdana', 's mjerom i ukusom' te da 'nije vulgarna'. No postoje ljudi koji nemaju te zahtjeve, dapače njihov glavni cilj kao filmske publike je vidjeti čim više gole kože. Za saznavanje korisnih informacija imaju na raspolaganju par stranica koje doslovce žele razotkriti što glumice i glumci pokazuju na filmu.

Od 'kritičarskih' stranica tu je Scoopy.net koji objavljuje dosta opširne recenzije filmova. Tipovi pod nadimkom Tuna i Johnny Web opširno recenziraju filmove, obično i u paru, na kraju prenose ocjene s kritičarskih stranica i s IMDB-a pa zatim računaju i svoje ocjene. No uz sve te kritičarske fore u pozadini uvijek imaju i kratko 'izvješće o golotinji' u kojem kratko opišu koji se od glumaca skinuo i što je sve pokazao.

Oni koji žele opširnije izvješće o golotinji imaju na rspolaganju 'majku svih stranica o filmskoj golotinji' - MrSkina. Riječ je o pay-per-view siteu koji svojim članovima poslije uplaćene članarine nudi i mogućnost downloada erotskih scena iz filmova, no i 'nečlanovi' mogu uživati u pregledu evidencije. Tako se u tražilicu mogu upisati nazivi filmova, ali i imena glumica, uz filmove se nalazi ocjena golotinje od 1 do 4 i popisi sexy scena koje se mogu downloadati, ime glumice koja nastupa, kratak opis, ocjena od 1 do 3 i što je za voajere vrlo bitno – točno vrijeme u filmu kada se scena odvija, tako da oni koje ne zanima određeni film mogu premotati film na 'najbolji dio'.

Jake Gylenhaal, Jarhead

Iako nema scena za download, druga najbolja stranica koja prati filmsku golotinju je Celebrity nudity database, koja također u svojoj bazi ima (p)opise filmova i glumica, ali nudi i (p)opise muških glumaca i njihovih 'hrabrih' scena – najpoznatiji u ovoj kategoriji su Ewan McGregor, Harvey Keitel, Kevin Bacon i Colin Farrell. Ova stranica je prilika entuzijastima iz cijelog svijeta da se prijave kao recenzenti i ocjenjuju golotinju svojih omiljenih glumaca i glumica, ovisno o sklonostima. Rekorder je izvjesni BushLeague s preko 5000 poruka, ali on iza sebe vuče i jedan skandal: naime, otkriveno je da je neke recenzije filmova pisao na osnovu sličica skinutih s interneta što mu je ozbiljno narušilo reputaciju kod ostalih voajera.

Za razliku od ostalih siteova ovaj ipak nudi prostora za detaljnije opise izgleda glumica i detalja scena, a perverznjaci vole znati čim više - koliko je scena trajala, jesu li zumirane najljepše stvari i sl. Posebna pohvala za film je kada ga proglase vrijednim za gledanje bez obzira na golotinju, za neke recenzenti razočarano moraju konstatirati da su im svi glumci odjeveni al' da su svejedno dobri – to je istinska kritičarska objektivnost.

Kriteriji za maksimalmu ocjenu (4 zvjezdice) su, ukratko: što duži i čim bolje osvjetljeni kadar sa što manje odjeće na glumcima i što više eksplicitnijeg seksa.. U razmatranje ne ulaze pornići već samo filmovi, serije i nastupi u mainstream medijima, dostupnim široj publici. Dakako, ako se neka slavna osoba pojavi u 'kućnom videu' eksplicitna sadržaja, to nije obični pornić već performance celebrityja, a i ispunjenje sna bezbrojnim voajerima koji su sanjali o Pameli Anderson u žešćem izdanju.

Emmanuelle Beart, La Belle noiseuse

Najzabavniji tekstovi su ipak oni u kojima posjetitelji raspravljaju o različitim pitanjima tipa 'zašto svi glumci briju stražnjicu' ili 'najbrojite najmanje penise / najdlakavije mufove / najeksplicitnije scene' i sl. Filmofili ozbiljno raspravljaju i oko toga koji filmovi zaslužuju ući u panteon klasika golotinje. U voajerske 'klasike' se tako prije svega ubraja djelo francuskog klasika Jacquesa Rivettea 'La Belle noiseuse' (kod nas prevođeno i kao 'Nepoznato remek-djelo' i kao 'Lijepa gnjavatorica') koje govori o umjetničkom stvaranju. Mlada Emmanuelle Beart tijekom većine filma (izvorna verzija traje 4 sata!) posve gola pozira slikaru i to je očito glavni dokaz da francuska poetika dugih kadrova i filmova bez priče može privući i američku publiku. Osim toga, i u poljskom filmu 'Golasy' svi glumci su tijekom cijelog filma posve goli što je još jedan primjer da art eksperimenti ne moraju odbijati publiku, dapače...

Kad smo kod porijekla filmova, često se u kritikama euforično kliče: 'Viva la France!' . I zaista, popis glumica koje se ne srame razodjenuti može se djelomično sastaviti tako da se ode u sindikat francuskih glumaca, uzme popis i prepišu ženska imena - Sophie Marceau, Juliette Binoche, Valerie Kaprisky, Isabelle Adjani, Ludivine Sagnier itd. Od anglosaksonskih glumica visoko kotiraju Kate Winslet, Jennifer Jason Leigh, Julianne Moore, Ellen Barkin, Alyssa Milano, Jennifer Connelly, a grijeh bi bio izostaviti i Talijanke (Asia Argento, Monica Bellucci). Tako MrSkin ima i titulu Hall of Fame koju dodjeljuje kao ocjenu dosadašnjeg angažmana i tu su uglavnom zastupljene gorenavedene umjetnice.

Angelina Jolie, Gia

Često se vode rasprave različitih karaktera: vrijednosne (kada cice vrijede * a kada ****), jezične (što točno znači 'full frontal nudity'), epistemološke (kako procijeniti jesu li glumci egzibicionisti?), estetske (je li gola starija žena približno lijepa kao i mlada...), moralne (je li prihvatljivo vrednovati dobru golotinju kod scena silovanja), ali uglavnom kunsthistoričarske – ima filmski obrazovanih koji kompetentno razgovaraju o povijesti erotike od nijemog filma pa do danas.

Kontroverzne rasprave vode se i oko toga je li i golotinja logoraša u 'Schindlerovoj listi' vrijedna upisa u evidenciju (?!) na što je obično odgovor kako jest jer je riječ o 'informativnoj stranici, a ne o običnom sexy siteu'. Yeah, right! Slična rasprava vodi se i oko jednog od najdužih postova, onog o maloljetničkoj golotinji u kojem se popisane mlade glumice, čak i one sa 7 i niže godina?!! 

Na pitanja poput: 'Koje filmove gledate zbog potencijalne golotinje' iskusni član promptno odgovara: 'Sve!'. Čini se da razlozi opsjednutosti golotinjom leže i u porijeklu većine članova sitea. Naime, uglavnom su to Amerikanci koji zavidno pojašnjavaju Europljanima kako su sretni što mogu vidjeti ženske grudi na TV programu, na filmovima, reklamama pa čak i omladinskim serijama. Amerikanci, kao što to bezbroj puta možemo vidjeti u njihovim filmovima i serijama, detaljno pokazuju nasilje, ali se skandaliziraju nad malo gole kože – sjetite se samo slučaja Janet Jackson.

Leon Lučev i Nina Violić, Sami

Naše slavne glumice baš i nisu zastupljene, imamo Miru Furlan i njene filmove 'The Beauty of Sin’ i ‘When Father Was Away on Business’ (zar vam treba prevoditi?), Kseniju Pajić i zvijezde ‘Finih mrtvih djevojaka’. Iz susjedstva imamo Nedu Arnerić koja je zastupljena pojavom u blaxploitation hitu 'Shaft in America', ali recenzenti očito nisu čuli i za njen kultni nastup kod Lordana Zafranovića.

Očito među silnim filmofilima koji su suradnici MrSkina i Cndb-a nedostaje Hrvata koji ocjenjuju golotinju jer ili ne znaju za takve stranice ili su prečedni za takve sadržaje. Čari Zrinke Cvitešić i Lucije Šerbedžije ostaju tako nepoznate američkoj i svjetskoj javnosti, pa tako uvijek ostaje otvoren natječaj za one koji bi promovirali hrvatske filmove i hrvatske glumice.

Komentari

Nema komentara.