Saturday Night Live - daaaleko od Sedme noći - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Saturday Night Live - daaaleko od Sedme noći

Saturday Night Live - daaaleko od Sedme noći

NBC, 90 minuta subotom, manje-više uživo. Kreacija Lornea Michaelsa prema komičarima se ponašala poput aparata za kokice. Upravo je pri kraju 31. sezona.

m.n. 08.09.2006 0 komentara

Saturday Night Live - daaaleko od Sedme noći

Legenda je zaživjela 11. listopada 1975. godine pod imenom NBC's Saturday Night. Lorne Michaels je bio već manje-više etablirani autor komedija, vremena nakon inih revolucija tijekom šezdesetih bila su plodna za pomicanje granica, televizija je još uvijek mogla prisvajati gro publike, a NBC je imao rupu u kasnovečernjem terminu (i prst u guzi od iščekivanja).

Prvu svježu spisateljsku i glumačku ekipu Michaels je prikupio sa komedijaške scene sa zapadne obale; Second City comedy trupe, a i The Groundlings in L.A. su nudili nova lica. Svoje je kultno ime trebali čekati do 1977. jerbo je na konkurentskom ABC-u postojao show Saturday Night Live with Howard Cosell. Kada je Cosellova emisija otkazana, prpošno su si nakeljili 'Live', mljacnuvši coktom pravednika na konkurenciju.

Stara postava, Saturday Night Live

Stvari su tada krenule u dobro poznatom smjeru, SNL je postao show s najdužom tradicijom u američkoj televizijskoj povijesti tojest - 7. pozicija na Entertainment Weekly listi 100 najboljih zabavnjaka u posljednjih pedesetak godina, 18 Emmy nagrada i čak 80 gorespomenutih nominacija i, što je najvažnije, posljednjih tridesetak godina služio je kao lans mašina mnogim danas znamenitim komičarima, nitko mu ne može osporiti kreativnost te ulogu skretničara na širem području komedije.

Uz sve nabrojeno, svi se analitičari u promišljanju SNL uspjeha slažu u slijedećem: prve su sezone kroz friške face prozborile o kontroverznim temama koje je edgy generacija željela čuti. S istim stavovima i to još na televiziji! Format ove comedy skakaonice je naizgled jednostavan: svako otvaranje emisije obilježava skeč koji se referira na trenutna događanja, bilo političko-društvene ili pak popularne prirode (završavajući s rečenicom: 'Live from New York, It's Saturday Night!'), ređajući zatim monolog gosta domaćina pa parodiju neke tv reklame. Podebljavanje se nastavlja u gegovima, imitacijama selebritija, parodijama dnevnih tema, fingiranim vijestima dana ili pak animiranim kratkišima, a svoje bi otpjevao i glazbeni gost.

 John Belushi, Chevy Chase, Gilda Radner / Saturday Night Live

Daklem, niti blizu Mariu Sedmaku, Lokasu i Zuhri.
Uz sve te profesionalno-zabavne zaplete, prvu godinu popularnosti shema duguje partijanju koje se zbivalo iza pozornice. Donedavno anonimusi prekonoć su se našli ukoštac sa slavom (mediji su ih nazivali Beatlesima komedije), rivalstvom, alkoholiziranjem i konzumiranjem opijata. U ulozi domaćina našli su se mnogi koji su počeli kao stand-up komičari (npr. Robin Williams, Steve Martin, Bill Murray, Adam Sandler, George Carlin), mnogi karakterni glumci (Robert De Niro, Tom Hanks, Charlize Theron), no našlo se mjesta i za pop ikone poput Madonne, U2 ili Britney, sportaše, pa čak i političare (Al Gore, Rudy Guiliani).

Iz mase su se definitivno izdvojila slijedeća lica: Chevy Chase, John Belushi, Eddie Murphy, Billy Crystal, Dana Carvey te Will Ferrell obilježili su emisije u kojima su sudjelovali. Ako ćemo malo po brojkicama, najgledanija epizoda svih vremena (16% gledanosti nakon 23.30) datira iz 1979. godine kada je gostujući voditelj bio Steve Martin a pjevala Blondie. Nota bene, prema likovima i zapletima koje su genijalci izmislili za show snimljeno je čak 17 filmova (spomenimo samo 'Wayne's World').

Sinnead O'Connor na prekretnici svoje karijere

Iako stvari nisu kroz cijeli period prikazivanja išle glatko, bilo je čestih izmjena na liniji pisac, ekipa, a kritika ih nije štedila, pravi pravcati negativni publicitet SNL je doživio tek tijekom 1999. godine – otkriveno je da su mladi glumci koji su se priključivali showu bili gotovo prisiljeni pristati na vrlo nepovoljan ugovor. Osim odrađivanja SNL-a, robovlasnički je odnos uključivao i obvezu glume u SNL filmovima te prihvaćanje uloge u nekoj NBC-evoj sapunici nakon što napuste show. Dok su ih mnogi agenti napadali da su praktički eksploatirali mlade glumačke snage, NBC se branio da im je činio uslugu.

Od nešto luckastijih incidenata spomena je vrijedan istup Sinnead O'Connor koja je 1992. nakon što je otpjevala pjesmu digla fotku pape Ivana Pavla II., potrgala je i proderala se: 'Fight the real enemy'.

Čekam dan da se isto počne sa slikama autora i foteljaša domaćih nehumorističnih šou-ofova.

*još materijala za štrebere
*video snl_01
*video snl_02

Komentari

Nema komentara.