Grbavica i Karaula nominirani za EFAu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Grbavica i Karaula nominirani za EFAu

Grbavica i Karaula nominirani za EFAu

Na popisu od 49 konkurenata za europsku filmsku nagradu, uz Almodovara, Loacha i ostale našli su se i Rajko Grlić i Jasmila Žbanić.

p.h. 12.09.2006 0 komentara

Grbavica i Karaula nominirani za EFAu

Europska filmska akademija objavila je popis od 49 filmova koji konkuriraju za europsku filmsku nagradu 2006. koja će pobjedniku biti dodijeljena 2. prosinca u Varšavi. Akademija kojom trenutno predsjedava Wim Wenders osnovana je 1988. s ciljem promicanja europske filmske kulture, a njeno članstvo broji oko 1700 filmskih profesionalaca iz Evrope.

Procedura za selekciju izgleda ovako: članovi EFA-e iz dvadesetak europskih zemalja s najvećim brojem članova u Akademiji biraju svoje predstavnike izravnim glasovanjem, dok ostalih dvadeset filmova iz 'manjih' zemalja bira povjerenstvo sastavljeno od članova odbora EFA-e i grupe eksperata koji biraju filmove po preporukama filmskih institucija, festivala, publikacija i producenata.

U uži krug ušli su hrvatski film 'Karaula' Rajka Grlića i berlinska pobjednica, 'Grbavica' Jasmile Žbanić nastala u bosansko-hrvatsko-austrijsko-njemačkoj koprodukciji. Popis ostalih četrdeset i sedam filmova uključuje već dobro poznate naslove kao što su Gondryev 'The Science Of Sleep'/NASLOVNA/, Almodovarov 'Vraćam se', 'Svjetla u suton' Akija Kaurismakija, Winterbottomov 'Road To Guantanamo', dobitnik Zlatne Palme 2006. 'Vjetar koji povija ječam' Kena Loacha, Neil Jordanov 'Breakfast on Pluto', Morettijev 'Il Caimano', tursko-francusku koprodukciju 'Climates' Nuri Bilge Celana, 'Days Of Glory' Rachida Bouchareba, 'Flanders' Brune Dumonta, zatim film iz motovunske konkurencije, 'Mali poručnik' Xaviera Beauvoisa, animirani film 'Princess' danskog redatelja Andersa Morgenthalera.

Popis kandidata koji su prošli drugi selekcijski krug bit će obznanjen 04. studenog na Sevilla Film Festivalu u Španjolskoj, a dotad u kompletan popis kandidata zavirite na službenoj stranici EFA-e.

Komentari

Nema komentara.