Miranda July i Stvari koje ne razumijemo - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Miranda July i Stvari koje ne razumijemo

Miranda July i Stvari koje ne razumijemo

Otkad je snimila 'Ja i ti...' miss July se bavila performansima, linearnim siteovima i štednjacima, a sad je na redu novi film...

p.h. 13.04.2007 0 komentara

Miranda July i Stvari koje ne razumijemo

Miss July a.k.a Miranda Jennifer Grossinger koja je indie publiku '05 pogostila dugometražnom dramedijom 'Ja i ti i svi koje poznajemo', a koja je u neslućeno kratkom roku digla temperaturu ljubiteljima dugih naslova, razrade usamljenosti i nezavisnog arty đira, te redateljici osigurala gužvu i prvo mjesto među mladim indie nadama na Sundanceu, te Palmu Cannesa, sprema novi film.

Ako ste mislili da je 'Ja i ti i' ...bio dosta dugačak naslov, znajte da će se novi film zvati: 'Things We Don't Understand and Definitely Are Not Going To Talk About', odbosno 'Stvari koje ne razumijemo i definitivno o njima ne želimo pričati', te da će se baviti napuknutim srcima i opsesijama.

'Stvari koje ne razumijemo...'

Istoimeni performance koji je početkom ožujka održala u umjetničkom prostoru The Kitchen u Greenvich Villageu, srećom, otkriva više od naslova. Radi se o komadu o univerzalnim ljudskim boljkama: Napuknutim srcima i opsesijama. Performans je interaktivan te u njemu July na scenu poziva parove iz publike. Isti joj pomažu razviti priču, a u isto vrijeme pričaju o svojim vezama, mjestima gdje su se upoznali, otkrivaju imena kućnih ljubimaca, poze u kojima spavaju i ostale detalje koji sačinjavaju vezu. Priču prepliće sa vlastitom fiktivnom pričom o paru – Fioni i Donnyu koji su pred raspadom veze jer je Fiona upoznala drugog muškarca. Višelinijska je naracija, pak, isprepletena s video projekcijama, animirane priče o maci slomljene kandže koja pokušava naći put kući.

'Stvari...'

Interaktivni dio showa sastoji se od redateljičinih uputa publici – kad da plješču, smiju se, govore, sve to dok ona, oskudno odjevena s ortopedskim cipelama na nogama sjedi u posudi nalik na vazu ispunjenu vodom i glumi slomljeni cvijet. Više...

No, prije no što padne prva filmska klapa, July će u svibnju objaviti zbirku kratkih priča 'No One Belongs Here More Than You' koju možete provjeriti na službenom siteu, koji je, za razliku od performansa, potpuno neinteraktivan. Site je, naime, linearan, teče kao strip/film/knjiga te nema nikakve koristi od klikanja, osim na strelicu koja vodi dalje, i otkriva autoričine poruke koje je vlastoručno ispisala u kuhinji, uglavnom na šparhetu i frižideru. Knjiga ima 224 stranice, počinje riječju 'it', a završava riječju 'triumphant', to je sve što je autorica otkrila o svom predstojećem djelu. Točka.

Komentari

Nema komentara.