Djed Mraz - dobar, loš, zao! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Djed Mraz - dobar, loš, zao!

Djed Mraz - dobar, loš, zao!

Dijeli darove i bjesomučno krade, traži suprugu i napastvuje žene, voli djecu i kolje po kućama. Što bi rekli kritičari - zaista kompleksan lik!

s.p. 24.12.2007 0 komentara

Djed Mraz - dobar, loš, zao!

Je li Djed Mraz zaista samo 'dobričina u crvenom' kao što to tvrdi holivudska propaganda? Da li on iz entuzijazma donosi darove ili se samo služi krinkom da bi lakše 'otuđivao stvari u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi'? Odgovor je: kako u kojem filmu!

DOBAR?

Obično je Djedica simbol nade, suosjećanja i duha darivanja, koji donosi puno radosti u ovaj ozbiljan svijet. 'Čudo u 34. ulici' prikazuje klasični primjer dobrog Djeda Mraza, koji je toliko uvjerljiv u svojoj dobročiniteljskoj ulozi da se zbog svoje profesije mora opravdavati i na sudu. Les Mayfield je 1994. snimio rimejk filma iz 1947., a njegov Djedica (Richard Attenborough) postao je jedan od najpopularnijih u filmskoj povijesti.


'Miracle On 34th Street', r: Les Mayfield, trailer

Moderna verzija dobroćudnog Djedice je i Tim Allen, koji u serijalu 'Santa Clause' prikazuje crvenog darodavca u raznim problemima. Tako u filmu 'Djed Mraz se ženi' Djed mora naći svoju suprugu da bi dalje mogao obavljati svoje dužnosti. Mora da kompanija Disney u tolikoj mjeri zagovara obiteljske vrijednosti da i njen Djed Mraz mora imati vlastitu obitelj, da zbog življenja s vilenjacima ne bi bio proglašen za kopiju Michaela Jacksona.


'Djed Mraz se ženi', r: Michael Lembeck, trailer

LOŠ? 

A Tony Danza se u filmu 'Kako ukrasti Božić' bavi mračnom tajnom – otkud jednom Djedu Mrazu toliko darova, nije valjda da svi 'ispadaju iz kamiona'. 'Njegov' Djed Mraz herojski krade od bogatih i daje siromašnima - sebi. Hoće li  duh Božića ipak pobijediti? Ma hoće ako samo vjerujete u to, ako je dobri Djedica i zalutao na krivi put, u holivudskim komedijama uvijek se vrati moralnom životu.

Kako je Tony Danza ukrao Božić...

Eto, i 'Zločesti Djed Mraz' Billyja Boba Thorntona nije toliko loš kao što na prvi put izgleda /naslovna/. Istina, bio je prevulgaran je za kompaniju Disney, koja je u Americi cenzurirala film i prepustila ga Miramaxu, ali publika je zavoljela film o pijanom, napaljenom i nekulturnom Djedu koji također zna uzeti tuđe stvari bez pitanja. Svidio se i kritici, čak i naš Lebowski hvali Djeda koji krši sladunjave iluzije klincima.


'Zločesti Djed Mraz', r: Terry Zwigoff, trailer

ZAO?

No gori od svih 'malkice zločestih' Djedica je onaj Djedica koji u filmu 'Silent Night, Deadly Night' pred očima klinca pokušava silovati njegovu majku, a kad se mama opire – prereže joj vrat! O da, takav film u božićno vrijeme je itekako šokantan, 1984. u Americi film su povlačili iz kina, a kritičari su jednoglasno osuđivali film: 'Što je sljedeće, Uskršnji Zeko kao zlostavljač djece?' Film je ipak stekao kultni status, a za 2008. se sprema i njegov rimejk.


'Silent Night, Deadly Night', r: Charles E. Sellier Jr, trailer

A što reći na 'Santa Slay', još jedan film u kojem je Djed Mraz strah i trepet svih slučajnih prolaznika? U ovoj verziji Djed Mraz je Sotonin sin koji je prije tisuću godina izgubio okladu i prema anđelovim uputstvima mora sljedećih 1000 godina uveseljevati djecu, no kada istekne 'vrijeme dobrote', Santa počinje brutalnom ubijati sve oko sebe. Ako još dodamo i da ubojitog Djedicu glumi kečer Bill Goldberg, onda znate tko caruje američkim videotekama u božićno vrijeme!


'Santa Slay', r: David Steiman, trailer

DJED MRAZ?

No, prije nego utvrdimo je li 'superjunak u crvenom' dobar, loš ili zao – da li on uopće postoji? Da, znamo za glasine da je on samo izmišljotina Coca-Cole, ali imamo mi i jedan 'dokumentarac'. 'Stalking Santa' je rađen u stilu serijala 'Na rubu znanosti', a filmaš Greg Kiefer naganja Djeda kao što neki naganjaju Jetija. Ako će netko i uspjeti ispričati konačnu istinu o Djedici, onda će to sigurno biti narator filma, Williama Shatner, koji ima bogato iskustvo u istraživanju fantastičng i nepoznatog. Ne znamo što je konačna istina, ali upozoravamo – nemojte da božićne jelke ostanu bez darova...


'Stalking Santa', r: Greg Kiefer, trailer

Komentari

Nema komentara.