Umro John Hughes - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Umro John Hughes

Umro John Hughes

Iznenada je preminuo velikan tinejdžerskih filmova 80-tih, redatelj 'Breakfast Cluba', scenarist 'Ljepotice u ružičastom' i trilogije 'Sam u kući'.

s.p. 07.08.2009 0 komentara

Umro John Hughes

Jučer je u 59. godini života preminuo John Hughes koji je doživio srčani udar baš kada je krenuo posjetiti obitelj. Hughesa sada uspoređuju s Juddom Apatowom, jer je i on bio scenarist i producent uspješnih komedija, a povremeno je i režirao svoje filmove. Ostat će najpoznatiji po tinejdžerskim komedijama u kojima je promovirao buduće glumačke zvijezde kao što su John Cusack, Matthew Broderick i Molly Ringwald.

Karijeru je počeo kao copywriter u Chicagu, a zatim se počeo baviti pisanjem scenarija. Prvi film koji je režirao, 'Sixteen Candles', pokazao je da ima talent za stvaranje realističnih filmova o odrastanju, a nakon toga slijedio je briljantni niz hitova kao što su generacijski 'The Breakfast Club', 'Slobodan dan Ferrisa Buellera' ili 'Čudnovata znanost'.
 
Kao scenarist i producent zaslužan je i za serijal 'National Lampoon's Vacation' ('Ludi odmor'), a 1990-ih je otkrio Macaulaya Culkina i napravio trilogiju 'Sam u kući'. Početkom prošlog desetljeća počeo je i raditi komedije s odraslim glavnim junacima, te je s Johnom Candyjem snimio 'Avione, vlakove i automobile' i 'Ujaka Bucka'. 1991. je režirao posljednji film ('Kovrčava Sue') i posvetio se scenarističko-producentskom na pretežito dječjim filmovima kao što je serijal o psu Beethovenu. John Hughes je iza sebe ostavio ženu Nancy i dva sina.

Komentari

Nema komentara.