Tanovićeva trijaža Toronta - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Tanovićeva trijaža Toronta

Tanovićeva trijaža Toronta

Na festivalu u Torontu prikazan je novi film bosanskog oscarovca Danisa Tanovića s Colinom Farrellom u glavnoj ulozi.

s.p. 16.09.2009 0 komentara

Tanovićeva trijaža Toronta

Treći dugometražni film Danisa Tanovića 'Trijaža' predstavljen je na festivalu u Torontu, gdje se sjevernoameričkoj publici predstavlja 'best of Europe'. Na žalost, i veliki Guardian primijetio je kako je Tanovićev film prošao dosta nezamijećeno. Sam film u medijima je zasjenila vijest da je na premijeri Colin Farrell objavio da mu je cura trudna i sukobio se s fotografom koji mu je vikao na sestru. Umjesto vijesti s red carpeta, mi ćemo barem ukratko predstaviti film i prenijeti reakcije kritike.

Scenarist i redatelj 'Trijaže' je Danis Tanović koji je dobio Oscara za 'Ničiju zemlju', a zatim je uspio privući producente i strane zvijezde za svoje sljedeće projekte. Osim Colina Farrella, u 'Trijaži' je uspio angažirati i španjolsku ljepoticu Paz Vegu i britansku glumicu u usponu Kelly Reilly, a društvo su im pravili i nezaboravni 'Dracula' Christopher Lee i domaća zvijezda Branko Ðurić.


'Trijaža', isječak.

Priča 'Trijaže' rađena je prema istoimenom romanu ratnog dopisnika Scotta Andersona, poznatog po tome da je njegov članak poslužio kao temelj za 'Lov u Bosni'. Glavni junak ovog filma je Mark Walsh (Farrell), irski ratni fotograf koji je vidio razne strahote u Kurdistanu i na kraju završio ranjen. Stoga se vraća u Dublin i pokušava oporaviti, a njegova žena Španjolka (Vega) poziva u pomoć svog djeda psihijatra (Lee) koji je radio u vrijeme Francove vladavine.

Kritičari u načelu hvale Tanovića kao redatelja, ističući njegov dar za vizualno i fantastične krajolike Kurdistana. Ipak, iskritiziran je Tanović kao scenarist jer navodno nije uspio središnju priču napraviti uvjerljivom i previše se oslanjao na dijaloge pune komentara. No, sa svih strana pljušte pohvale za glumu, Colin Farrell je jedan od onih predanih glumaca koji je pristao drastično smršaviti za film, te pokazao 'intenzivni' i 'realistični' nastup.

Zanimljivo je da je najviše pohvala dobio Christopher Lee koji za promjenu ne glumi nikakav natprirodni lik, a ipak se odlično snalazi u realističnom okruženju i po mišljenju Huffington Posta odglumio je najzanimljiviju ulogu u filmu. Zvuči zanimljivo, još kada bi se u to mogli uvjeriti u hrvatskim kinima...

Komentari

Nema komentara.