Predvidljiva podjela Oscara 2010. - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Predvidljiva podjela Oscara 2010.

Predvidljiva podjela Oscara 2010.

Prva žena u povijesti Oscara osvojila je Oscara za režiju, a njezin niskobudžetni 'Narednik James' porazio je 'Avatara' i u kategoriji za nabolji film.

z.m. 07.03.2010 2 komentara

Predvidljiva podjela Oscara 2010.

Ukočena lica s crvenog tepiha i 82. ceremoniju dodjele Oscara za HTV komentirali su filmski kritičar Boško Picula, stilist Nenad Korkut i redatelj Petar Krelja. Korkut nije skrivao svoj prijezir spram 'Avatara' dok se Krelja tužio kako je danas naglasak na glumcima, a ne redateljima i žalovao za duhom starog Hollywooda. Odgovor na tu nostalgiju bila je uvodna plesno-pjevna točka Neila Patricka Harrisa koji je imao raskošan nastup u stilu Broadwaya i starih mjuzikala.

Domaćini dodjele Steve Martin i Alec Baldwin počeli su ceremoniju standardnom 'prozivkom' glavnih zvijezda večeri u stilu: 'Pogle' tamo je i George Clooney…' i duhovitim, ali ne previše provokativnim komentarima. Naš hrvatski komentatorski trojac srećom nam je dozvolio da čujemo originalne govore (bez simultanog prijevoda), a najgovorljiviji je bio Korkut koji je opet otvoreno forsirao svoje favorite.

Bigelow sa svoja dva Oscara i domaćinima dodjele koji nisu podbacili, ali ni oduševili

Prva nagrada večeri – za najboljeg sporednog glumca posve je očekivano otišla njemačkom glumcu Christophu Waltzu, što je samo bio uvod u jedne od najpredvidljivijih (i dosadnijih) dodjela Oscara. Srećom, ostali smo pošteđeni dugačkih govorancija koje obično slijede iza dodjele počasnih Oscara jer se ta dodjela ove godine prvi puta održala na zasebnoj ceremoniji. Ipak nismo izbjegli podugačka in memoriam sjećanja poput onog na Johna Hughesa koji je preminuo u kolovozu.

Jedan od boljih (i smiješnijih) trenutaka večeri bio je uvod u dodjelu najboljeg animiranog filma u kojem su 'nastupili' animirani likovi iz nominiranih filmova. Predvidljivo, pobijedila su 'Nebesa', koja su bila nominirana i za najbolji film. Duhovit je bio i Ben Stiller koji je nominirane za najbolji make-up najavio prerušen u Na'Vi ratnika što je bila jedan u nizu humorističnih osvrta na račun 'Avatara'.

Stiller je na Na'Vi jeziku rekao: 'Na generalnoj probi ovaj se kostim činio kao dobra ideja.'

Prvog Oscara od ukupno šest za 'Narednika Jamesa' osvojio je Mark Boal za najbolji originalni scenarij, a za najbolji adaptirani scenarij nagrađen je Geoffrey Fletcher za 'Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire'. Kako će se razriješiti duel 'Narednika Jamesa' i Avatara' nije bilo jasno do samoga kraja, pripetavali su se u kategorijama za tehničke nagrade (scena, zvuk, slika), ali je 'Narednik James' ipak trijumfirao u kategoriji najboljeg redatelja i filma.

U kategorijama za glavnog glumca i glumicu nominirane su svakog ponaosob predstavili njihovi nekadašnji glumački partneri s emotivnim i osobnim govorima, a takve su održali i dobitnici Sandra Bullock ('Priča o prvaku') i Jeff Bridges ('Ludo srce'). Najboljom sporednom glumicom proglašena je Mo'nique za ulogu u 'Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire'.

Sandra Bullock imala je najbolji govor zahvale, a i jednu od najljepših haljina

Iako je u moru žanrova koji su ove godine osvanuli na Oscarima izostavljen žanr horora na njega su nas prisjetili zvijezde serijala 'Sumrak' Taylor Lautner i Kirsten Stewart koji su najavili specijalnu montažu isječaka iz najpoznatijih hororaca. 

Nagrade za kratkometražne filmove otišle su animiranoj kritici konzumerizma 'Logorami', dirljivom dokumentarcu o hendikepiranoj glazbenici 'Music By Prudence' i priči o dvojcu koji se useljava u novi stan 'The New Tenants'. Najboljim stranim filmom proglašen je argentinski 'El Secreto de Sus Ojos', uprkos favoriziranoj 'Bijeloj vrpci'.

Najskuplji i najprofitabilniji film u povijesti, 'Avatar' naposlijetku je osvojio tri Oscara - za scenografiju, vizualne efekte i kameru.

Evo liste dobitnika, poredanih redom kako su osvajali Oscare:

Najbolji sporedni glumac: Christoph Waltz za 'Nemilosrdne gadove'

Najbolji dugometražni animirani film: 'Nebesa'

Najbolja originalna pjesma: Ryan Bingham i T Bone Burnett za 'The Weary Kind' iz 'Ludog srca' 

Najbolji originalni scenarij: Mark Boal za 'Narednika Jamesa'

Najbolji kratki animirani film: 'Logorama'

Najbolji kratki dokumentarni film: 'Music By Prudence'

Najbolji kratki igrani film: 'The New Tenants'

Najbolja šminka:  'Star Trek'

Najbolji adaptirani scenarij: Geoffrey Fletcher za 'Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire'

Najbolja sporedna glumica: Mo'nique za 'Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire'

Najbolja scenografija: 'Avatar'

Najbolja kostimografija: 'Viktorija – život mlade kraljice'

Najbolja montaža zvuka: 'Narednik James'

Najbolji mix zvuka: 'Narednik James'

Najbolja kamera: 'Avatar'

Najbolja filmska glazba: 'Nebesa'

Najbolji vizualni efekti: 'Avatar'

Najbolji dokumentarac: 'The Cove'

Najbolja montaža slike: 'Narednik James'

Najbolji strani film: 'El Secreto de Sus Ojos', Argentina

Glavni glumac: Jeff Bridges za 'Ludo srce'

Glavna glumica: Sandra Bullock za 'Priču o prvaku'

Najbolji redatelj: Kathryn Bigelow za 'Narednika Jamesa'

Najbolji film: 'Narednik James'

Komentari
A: Tea 08.03.2010 Pogledaj profil

Oduševljena sam jer kompjuterski generirano filmsko ostvarenje nije dobilo Oscara za najbolji film. Drago mi je zbog Sandrice i Mo'nique a još draže zbog Jeffa Bridgesa i sjajnog Christopha Waltza. Šteta kaj je to i jedini Oscar za Tarantinov uradak. Što još reći? Iako sam se trudila ostati budna i odgledati cijelu dodjelu, nisam uspjela. Sjećam se samo da su Martin i Alec solidno odradili uvodni dio posla.

A: goodye 07.03.2010 Pogledaj profil

jeje, pogodio sam oko 80% nagrada prije nego su dodijeljene.