3. Subversive - 100 filmova o socijalizmu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      3. Subversive - 100 filmova o socijalizmu

3. Subversive - 100 filmova o socijalizmu

Subversive Film Festival prikazat će retrospektivu jugoslavenskih, istočnoeuropskih i latinoameričkih filmova, a sve to uz bogat teorijski program.

s.p. 16.04.2010 0 komentara

3. Subversive - 100 filmova o socijalizmu

Treće izdanje Subversive Film Festivala ima za temu 'Socijalizam', te će od 1. do 25. svibnja prikazati preko 100 filmova i održati popratni pogram u kinima Europa, Tuškanac, Grič i SC te u zgradi bivšeg Muzeja suvremene umjetnosti. Filmski program 3. Subversive FF-a predstavlja kinematografije nekadašnjih socijalističkih država ili pak onih država u kojima su i danas na snazi različiti 'pokreti za socijalizam'. Publika će imati prilike vidjeti izbor jugoslavenskoga, istočnoeuropskoga i latinoameričkoga filma.

Programska sekcija kojom će 1. svibnja u kinu Tuškanac biti otvoren Subversive FF naslovljena je 'I filmove ubijaju, zar ne?' i traje do 15. svibnja. Sekcija sadrži pregled jugoslavenskih kinematografija u periodu od 1955. do 1990. po izboru talijanskog kritičara i povjesničara filma Sergia Grmeka Germanija. Selekcija od 73 jugoslavenska filma uključuje i retrospektivu Živojina Žike Pavlovića: zajedno se predstavljaju filmovi koji su već priznati kao klasici i nepoznati filmovi, protivno cenzuri koja je neke filmove htjela spremiti u bunker. 


'Garapa', trailer, r: Jose Padilha

Od 9. do 15. svibnja u kinu SC održat će se sekcija istočnoeuropskoga filma šezdesetih 'Između destaljinizacije i represije' koja predstavlja niz vrlo originalnih, često naglašeno modernističkih rješenja u zaobilaženju cenzure s kojom su redovito suočavani istočnoeuropski filmaši. Filmovi po izboru kritičara Tomislava Kurelca pokazuju da su kinematografije Mađarske, Poljske, Čehoslovačke, Rumunjske, Bugarske i DDR-a 60-ih godina, ravnopravno uključene u posljednje razdoblje koje je u Europi iznjedrilo značajne i cjelovite filmske tendencije - francuski novi val, britanski socijalni film, novi njemački film.

Filmove za program 'Kompleksni laboratorij suvremenog latinoameričkog filma' odabrao je filmski kritičar Dragan Rubeša i kroz njega možemo uočiti kako politički zaokreti i novi socioekonomski modeli Latinske Amerike neminovno utječu i na pulsirajuće tkivo latinoamerčkih kinematografija. Pedro Gonzalez-Rubia filmom 'Alamar' bježi u osamu meksičkog koraljnog grebena dok Juan Carlos Valdivia u filmu 'Zona Sur' poziva na klasnu borbu i zatvara bolivijsku buržoaziju u dobro čuvane zone. Pablo Larrain (Tony Manero) združuje u liku jednog imitatora letargiju i predatorstvo povampirenog čileanskog režima koji je socijalizmu rekao ne. A José Padilha, autor proslavljene 'Elitne postrojbe', u dokumentarcu 'Garapa' promatra Brazil kao zemlju gladnih. Socijalizam ostaje tek na nivou utopije, distopije, inercije i razbijenih iluzija.

Od 3. do 7. svibnja u kinu Europa održat će se i velika međunarodna konferencija pod nazivom 'Kolaps neoliberalizma i ideja socijalizma danas' koja okuplja velik broj važnih teoretičara kao što su Samir Amin, John Milbank i Slavoj Žižek. Unutar popratnog programa Subversive Film Festivala održat će se i izložba 'Umjetnost uvijek ima posljedice', a o svemu možete više saznati na osvježenoj službenoj stranici Festivala.

Komentari

Nema komentara.