Hollywood voli Srbiju - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hollywood voli Srbiju

Hollywood voli Srbiju

Nakon snimanja 'Koriolana' s Geraldom Butlerom i Ralphom Fiennesom - Srbija želi postati glavni partner stranim filmskim produkcijama u regiji!

s.p. 25.05.2010 0 komentara

Hollywood voli Srbiju

Kada u gradu imate Gerarda Butlera i Ralpha Fiennesa - onda ste i u centru filmske javnosti! 'Koriolan' je filmski projekt Ralpha Fiennesa koji se snimao u Srbiji, a to je omogućilo Srbiji da razvija planove o još više budućih filmskih koprodukcija! Reuters javlja kako srbijanski parlament sljedeći mjesec planira raspravljati o prijedlogu poreznih olakšica i poticaja za međunarodne filmske produkcije. U dobu velike ekonomske krize baš to je najveći mamac holivudskim i ostalim producentima - nitko si ne može dopustiti nepotrebne troškove snimanja.

Pruducenti 'Koriolana' istakli su da sve manje ljudi ulaže u film, a snimanje u Srbiji koštalo ih je 50 do 60 % jeftinije nego u Londonu ili Parizu, odnosno 20 % jeftinije nego u tradicionalno jeftinim lokacijama u Češkoj ili Mađarskoj. Redatelj, glumac, ali i producent 'Koriolana' Ralph Fiennes pohvalio je suradnju srpskih vlasti koje su mu čak dopustile snimanje u parlamentu, a kao statisti su radili i pripadnici pravih policijskih specijalaca.

I dok Srbi ambiciozne grade i obnavljaju filmske studije i privlače strane investitore, Hrvati jedva dovlače strane filmaše u zemlju koja ima lijepe lokacije i bogatu tradiciju koprodukcija (Jadran film!). Nedavno je objavljen primjer američkog filmaša koji se raspitivao za porezne olakšice, ali Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture su se prepucavali oko nadležnosti pa nije ni dobio odgovor koji bi vjerojatno glasio da toga nema. A bez dobre porezne politike, izgrađenih studija i infrastrukture nema ni filmaša koji višestruko koriste turizmu i privredi. A zasad su Hrvati zadovoljni ako zvijezde i filmske ekipe nakon snimanja u susjednim zemljama - navrate u Dubrovnik na kavu!

Komentari

Nema komentara.