Disneyem protiv Disneya - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Disneyem protiv Disneya

Disneyem protiv Disneya

Kako korištenjem tuđih filmova napraviti vlastiti, a pri tom ne povrijediti niti jedan zakon? Nemoguće? E pa - nije.

n.k. 22.05.2007 0 komentara

Disneyem protiv Disneya

‘Fair use’ ili koncept korištenja materijala zaštićenog copyrightom bez dozvole njegova vlasnika ili autora, a u edukacijske, novinarske ili parodijske svrhe opcija je o kojoj se u poslijednje vrijeme puno govori u filmskoj industriji, a istom je bio posvećen i poseban okrugli stol u sklopu ovogodišnjeg ZagrebDoxa.

Sveučilište u Stanfordu pokrenulo je pak vlastiti ‘fair use’ program, a u sklopu kojeg osim objašnjavanja i promoviranja spomenutog principa, s njim pokušava upoznati što širu svjetsku javnost. Dio je projekta i kratki 10-minutni film ‘A Fair(y) Use Tale’, profesora Erica Fadena, kojim se objašnjava osnovne postavke copyrighta odnosno zaštite autorskog prava, dozvoljene iznimke i sl.

Sve to ne bi bilo zanimljivo da film nije urnebesni mashup Disneyevih crtića, koji između ostalog uključuje i poglavlje o tome zašto su korišteni baš oni, te kad ih i kako možete koristiti i vi.

Osim što je na nastanak filma vjerojatno potrošio sate i sate, Faden je  demonstrirao nevjerojatno poznavanje Disneyeva materijala, da bi na kraju sklopio video koji
je u samo 2 dana na YouTube odgledan više od 130.000 puta, a moguće ga je u cijelosti skinuti i sa službenih stranica Sveučilišta Stanford.


'A Fair(y) Use Tale’

U Disneyu su, naravno, bijesni, no, formalno-pravno profesor Faden sve je napravio po peesu pa mu ne mogu – ništa.

Komentari

Nema komentara.