Disney i menstruacija - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Disney i menstruacija

Disney i menstruacija

Evo kako su se djeca obrazovala uz film! Disney objašnjava zašto su Pepeljuga i Snjeguljica imale PMS.

s.p. 16.09.2008 0 komentara

Disney i menstruacija

Ako vašoj curici treba objasniti tajne mjesečnice – zašto se ne poslužiti starim Disneyevim crtićem? Davne 1946. snimljen je 'Story of Menstruation' koji objašnjava osnove menstruacije, uglavnom uz pomoć dijagrama i smirenog glasa naratorice.

Filmić počinje kao priča o Majci Prirodi, ali se nastavlja u realističnom tonu i objašnjava kako je mjesečnica nešto prirodno i normalno, te daje informacije curama pred pubertetom kako se pripremiti za nju. Važna informacija ondašnjim curicama bila je da mnoge djevojčice imaju različita tijela i različite cikluse, a da se nikako ne trebaju samosažalijevati već normalno živjeti i uživati u mladosti.


'Story Of Menstruation', 1946.

Kad je čuo da je riječ o Disneyevom crtiću, dio publike je krivo pomislio da će vidjeti kako Dobra Vila čavrlja sa Snjeguljicom i objašnjava joj 'čaroliju života'. Dobro, ima tu i ljupkih beba i violina u pozadini, ali crtić je iznenađujuće ozbiljan i otvoren za to vrijeme. Navodno je čak i prvi film koji je koristio riječ 'vagina' u svom scenariju. Istina, feminističke kritike podsjećaju da u crtiću nema spomena o seksu kojeg je u to vrijeme bilo zabranjeno spominjati o školama, a zamjeraju i to što je jedan od glavnih savjeta curama da se našminkaju i stave osmijeh na lice.   

I dok naši klinci, kao i oni američki, već gledaju porniće preko Neta i isprobavaju viđeno u stvarnosti, još traju svađe treba li djeci spolni odgoj i kakav. E, pa odgovorni mogu početi djeci objašnjavati osnove s ovim crtićem starim pola stoljeća, pa možda kroz neko vrijeme doguramo i do modernijeg spolnog odgoja. A i ovaj Disneyev film je klasik koji se i dalje može puštati novim generacijama.

Komentari

Nema komentara.