Dan nakon Fahrenheita 9/11 - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Dan nakon Fahrenheita 9/11

Dan nakon Fahrenheita 9/11

Jučer je u Cannesu premijerno prikazan film Michaela Moorea 'Fahrenheit 911' i izmamio 15-minutni pljesak. Pročitajte kakav su izvještaj poslali novinari u redakcije svojih agencija.

18.05.2004 0 komentara

Dan nakon Fahrenheita 9/11

Kao što znate, Disney (a prije njih i Icon Films Mela Gibsona) je odbio distriubuirati film, pa su se mnogi mediji bavili i time. No, nas prvenstveno zanimaju reakcije na film, pa ćemo priču o distribuciji ostaviti po strani.

Počet ćemo s Amerikancima, koje je film najiše pogodio. 'Dallas Morning News' piše da je Moore ovom premijerom i konferencijom za tisak koja je uslijedila nastavio napade na Bushevu administraciju. Neki novinari zamjerili su mu da u filmu nema ničeg novog, na što je Moore odgovorio: 'Koliko ste puta čuli američke vojnike čije su se iluzije rasplinule? I kada ste čuli glas nekog poput Lile Lipscomb?' Gospođa Lipscomb je, naime, drastično promijenila svoj stav nakon što joj je sin poginuo u Iraku.

Moore je dodao i da je Bush 'naštetio vojnicima isključivo zbog profita svojih prijatelja i pomagača'. Moore tvrdi da je predsjednikov otac George Bush stariji uložio znatna sredstva u 'industriju obrane', kao i da je povezan s obitelji bin Laden, te da su obje obitelji imale financijske koristi od rata u Iraku. Riječ je o tvrtki Carlyle, čiji je Bush stariji bivši savjetnik, a čija su sredstva još uvijek uložena u jednog od najvećih svjetskih trgovaca oružjem.

U ime Carlyle Groupa oglasio se Chris Ullman, dopredsjednik za komunikacije, koji je odbacio insinuacije rekavši da je Moore 'zabavljač, a ne novinar, te da bi ljudi morali biti svjesni te činjenice'. Dodao je i da je obrana samo mali dio posla kojim se ta tvrtka bavi, te da nitko od njih ne posluje s vladom. Glasnogovornica Bijele kuće Erin Healy nije imala mnogo komentara. Predsjednik Bush je 'razjasnio svoje stavove o Iraku', a Bijela kuća 'se ne bavi recenziranjem i kritiziranjem filmova'.

No, u filmu je prikazana i američka noćna racija jedne iračke kuće, koja je postavila pitanja o tretiranju civila, kao i leševi poginulih od američke vatre. A kako su nedavno na televiziji objavljene snimke mučenja zatvorenika, ta se problematika i te kako tiče vlade, ma koliko beskrupulozna bila.

Kapitalisti, Bijela kuća,… Pogodili ste, vrijeme je da vidimo što piše New York Times. 'Film u ponedjeljak nije pobudio veće zanimanje javnosti, pa je na kraju, prikazan za novinare i publiku.' Njihov kritičar ipak priznaje da je Moore puno manje u kadru nego u ranijim filmovima, kada je stajao na putu vlastitim argumentima, te da je ovo njegov najbolji film. Ono što zvuči najnevjerojatnije je podatak da je kritičar NYT-a u filmu uspio vidjeti Mooreov patriotizam! A svima onima koji se ne slažu s njim (poput Francuza i Disneyevog vijeća direktora) poručava da ga prvo moraju vidjeti!

Služba sigurnosti zaustavlja Moorea ispred ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu

NYT piše i da stvari o kojima Moore govori nisu potpuno nepoznate, jer se protiv Busha pisalo u mnogim knjigama. Njihov kritičar priznaje da je ih je najviše iznenadilo to što Moore više ne mulja i ne govori o stvarima o kojima se može raspravljati s različitog gledišta. Tvrdi da je ovo njegov najdiscipliniraniji film, te da otkriva da u njemu čuči odličan redatelj. Ipak, za sada se ne obračunavaju sa stajalištima filma – to će učiniti kad film bude u američkim kinima.

Kanadski 'Ottawa Citizen' piše da je film 'uvredljivo uvjerljiv, čvrstih stajališta, zabavan i jednostrano obojen film'. Navode Mooreovu izjavu: 'Nadam se da film utječe na ljude tako da nakon izlaska iz kina budu dobri građani, što god to značilo.', kao i onu da bi obavezno prisustvovao na projekciji u Bijeloj kući i da bi se 'dobro ponašao'. Ottawa Citizen najviše se bavi samom radnjom i scenama filma, no ipak se osjeća lagani animozitet prema Amerikancima.

A što pišu agencije? Agence France-Presse (AFP) piše da se za projekciju 'Fahrenheita' vladala najveća potraga za ulaznicama na festivalu, te da je jedan od 19 filmova koji konkurira za Zlatnu palmu. Reuters piše da je publika film pozdravila pljeskom, te da su kritičari toplo dočekali Moora, koji je kasnije na konferenciji za tisak pozvao SAD da se povuče iz Iraka.

Kako je riječ o zanimljivoj temi, gotovo svi mediji su napisali ponešto u tome. No, pregled bi se mogao otegnuti na desetke stranica, spomenut ćemo samo još oduševljenje islamskog svijeta i gnušanje Republikanaca. Ovi potonji uz kritike 'antiamerikanca' Moorea puni nade spominju film Mikea Wilsona 'Michael Moore Hates America'. No, o tome čitajte u jednom od slijedećih tekstova na filmski.net-u.

Što zaključiti? Moore je definitivno uspio u namjeri podizanja prašine – nakon Disneyeve odluke da ne distribuira film i vijesti o zlostavljanju zarobljenika u Iraku, premijera filma u Cannesu postala je glavna vijest, i to ne samo u svijetu filma. Budite sigurni da će to Moore znati iskoristiti, te da će kino dvorane, kad film krene u distribuciju biti pune. A samo je progovorio o stvarima koje zanimaju svakoga na malo drugačiji način...

Komentari

Nema komentara.