Uličarka iz Bruxellesa - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Uličarka iz Bruxellesa

Uličarka iz Bruxellesa

Mlada filmašica odlučila je razotkriti seksistička dobacivanja na ulicama Bruxellesa pa je sve snimila skrivenom kamerom!

s.p. 06.08.2012 0 komentara

Uličarka iz Bruxellesa

Kada se Sofie Peeters preselila u Bruxelles zbog studija filma, svakodnevno se morala suočavati s neugodnim problemom - muškim dobacivanjima na ulici. Iako nije nosila sexy odjeću, stalno su joj zviždali, dobacivali seksualne ponude i nazivali ju 'kurvom' i 'droljom'.

Stoga je odlučila uz pomoć skrivene kamere snimiti dokumentarac koji je poslužio kao završni rad na njenom studiju, a istovremeno je i digao prašinu u belgijskom društvu. Film 'Femme de la rue' ('Žena s ulice' tj. 'Uličarka') prikazuje Sofie koja šeće od svoje ulice do centra grada, dok joj prilaze i dobacuje muškarci različite dobi, a to se po njezinim riječima obično događa 8 do 10 puta na dan.


'Femme de la rue' trailer s engleskim titlovima

Film je nedavno prikazan na belgijskoj televiziji i izazvao je veliku reakciju, te su se javile brojne žene koje doživljavaju slične stvari pa su prisiljene paziti kako se oblače i izbjegavati metro i određene ulice. Belgijski političari su nakon toga objavili da pripremaju zakone kojima će kažnjavati seksualno uznemiravanje na ulici.

Neki su optužili autoricu za rasizam jer su u filmu prikazani uglavnom muškarci koji su rodom iz sjeverne Afrike. Sofie je izjavila da je to više povezano s time što ona živi u pretežno radničkoj četvrti. Kada je razgovarala s lokalnim mladićima i pitala kako može izbjeći dobacivanja, zanimljivo je da su joj savjetovali da šeće s muškarcima ili nosi prsten jer se navodno drukčije tretiraju 'zauzete žene'.


'Femme de la rue', prvi dio filma.

'Femme de la rue' je izazvao debate i u susjednim zemljama, naročito u Francuskoj, gdje su francuske feministice snimile još jedan angažirani film, i to onaj u kojima žene dobacuju - muškarcima!

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...