Uličarka iz Bruxellesa - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Uličarka iz Bruxellesa

Uličarka iz Bruxellesa

Mlada filmašica odlučila je razotkriti seksistička dobacivanja na ulicama Bruxellesa pa je sve snimila skrivenom kamerom!

s.p. 06.08.2012 0 komentara

Uličarka iz Bruxellesa

Kada se Sofie Peeters preselila u Bruxelles zbog studija filma, svakodnevno se morala suočavati s neugodnim problemom - muškim dobacivanjima na ulici. Iako nije nosila sexy odjeću, stalno su joj zviždali, dobacivali seksualne ponude i nazivali ju 'kurvom' i 'droljom'.

Stoga je odlučila uz pomoć skrivene kamere snimiti dokumentarac koji je poslužio kao završni rad na njenom studiju, a istovremeno je i digao prašinu u belgijskom društvu. Film 'Femme de la rue' ('Žena s ulice' tj. 'Uličarka') prikazuje Sofie koja šeće od svoje ulice do centra grada, dok joj prilaze i dobacuje muškarci različite dobi, a to se po njezinim riječima obično događa 8 do 10 puta na dan.


'Femme de la rue' trailer s engleskim titlovima

Film je nedavno prikazan na belgijskoj televiziji i izazvao je veliku reakciju, te su se javile brojne žene koje doživljavaju slične stvari pa su prisiljene paziti kako se oblače i izbjegavati metro i određene ulice. Belgijski političari su nakon toga objavili da pripremaju zakone kojima će kažnjavati seksualno uznemiravanje na ulici.

Neki su optužili autoricu za rasizam jer su u filmu prikazani uglavnom muškarci koji su rodom iz sjeverne Afrike. Sofie je izjavila da je to više povezano s time što ona živi u pretežno radničkoj četvrti. Kada je razgovarala s lokalnim mladićima i pitala kako može izbjeći dobacivanja, zanimljivo je da su joj savjetovali da šeće s muškarcima ili nosi prsten jer se navodno drukčije tretiraju 'zauzete žene'.


'Femme de la rue', prvi dio filma.

'Femme de la rue' je izazvao debate i u susjednim zemljama, naročito u Francuskoj, gdje su francuske feministice snimile još jedan angažirani film, i to onaj u kojima žene dobacuju - muškarcima!

Komentari

Nema komentara.