Ekstremno kul film - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Ekstremno kul film

Ekstremno kul film

Pakuju se pancerice i sarme, sprema se hrvatski skijaški egzodus. No pravi ski-majstori daleko su od mondenih skijališta, a njihove akrobacije lede krv. 

s.p. 03.01.2008 0 komentara

Ekstremno kul film

Ne, skijanje bez kacige nije ekstremni sport. Nije to ni skijanje s kuhanim vinom u jednoj, a kobasom u drugoj ruci. Dokumentarac 'Steep' prikazuje kako se to radi. Legende opasnog skijanja klize niz planine u gotovo vertikalnom spustu, prolaze kroz drveće, spuštaju se zajedno s lavinom - ukratko, gledaju opasnosti u oči i opasnost skreće pogled, a ne oni.

'Steep' je dugometražni dokumentarac koji prati najbolje od najboljih ektremnih skijaša - nema onog što ekipa ne izvodi na snijegu. Sve to je snimano s HD kamerom na Aljasci, u Kanadi, Francuskoj i Islandu. 'Steep', osim što je efektno snimljen i montiran, ipak nudi i vrhunske izvedbe od najboljih skijaša iz te discipline kao što su: Bill Briggs, Stefano De Benedetti, Eric Pehota, Glen Plake, Ingrid Backstrom i Andrew McLean.

Redatelj 'Steepa' Mark Obenhaus, inače producent i redatelj vijesti, također se dosađuje nad silnim skijaškim filmovima u kojima se prikazuju najbolji spustovi i skokovi. Zato je u svom najnovijem filmu prikazao i razvoj samog planinskog skijanja koje je nastalo tek početkom 70-tih godina.
 

'Steep', r: Mark Obenhaus, trailer

Prije su se ovakvi specijalizirani filmovi vrtili samo na sportskim kanalima, a 'Steep' igra u američkim multipleksima - znak da je publika (odrasla na 'Jackassu'!) spremna za adrenalinski udar. Dokumentarci o ekstremnim sportovima najčešće su bili rađeni amaterskoj produkciji i to za publiku koja se i sama bavi takvim stvarima.

Vremenom su filmovi postajali& ambiciozniji - jedan od prvih redatelja takvih video-filmova je Spike Jonze koji je surežirao 'Video Days', u kojem je nastupao skejter Jason Lee ('Moje ime je Earl'). Kao jedan od najboljih redatelja izdvojio se Stacy Peralta, koji je radio dokumentarac o kalifornijskim skejterima ('Dogtown and Z-Boys'), zatim i jedan o surferima ('Riding Giants'), a napisao je i scenarij za 'Gospodare Dogtowna' koji su igrali i kod nas. On je jednom prilikom izjavio kako prezire filmove koji se svode na kompilacije najefektnijih akrobacija, bez priče i konteksta - nazvao ih je 'pornografijom ekstremnog sporta'.

Doug Coombs - život na rubu

No, za razliku od surfanja i skejta, planinskim skijanjem se baš ne bavi toliko mlađarije pa nikad dosada nije značajno popraćeno na filmu, osim ako se ne prisjetimo par kaskaderskih vratolomija u nekim od filmova o James Bondu.

Vječno pitanje u svim ekstremnim sportovima je - možeš li kobno nastradati i vrijedi li riskirati smrt zbog dobrog doživljaja. Odgovor na prvo pitanje je, nažalost, da - glavni protagonist 'Steepa' i jedan od najboljih planinskih skijaša, Doug Coombs, poginuo je 2006. skijajući u Francuskoj, samo par dana nakon snimanja ovog filma. A je li vrijedilo? To mogu procijeniti samo oni koji su to proživjeli, ostali mogu samo gledati film i s fascinacijom promatrati skijaše koji su stvarno 'veći od života'.

Komentari

Nema komentara.