Svehrvatski pobjednici - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Svehrvatski pobjednici

Svehrvatski pobjednici

Vukovar voli Rumunje, 'Tulum' i 'Uzmimo lovu', a Liburnia kerumovski 'Splitski akvarel', 'Duhove Zagreba' i 'Plati i ženi'.

s.p. 31.08.2009 0 komentara

Svehrvatski pobjednici

Već smo najavili filmski ljetni slalom, a evo i rezultata iz ciljne slalomske ravnine. Završnica 3. Vukovar film festival prošla je bez iznenađenja, najbolji dugometražni film je rumunjski 'Policijski, pridjev' Cornelia Porumboiua koji ima nagradu i s festivala u Cannesu. Žiri je pojasnio da je film nagrađen zbog 'originalnog pristupa promišljanju žanra policijskog trilera'.

Nagrada za najbolji kratki film očekivano je otišla 'Tulumu' Dalibora Matanića /naslovna/ koji je snimljen i odvija se baš u Vukovaru. Žiri ga je proglasio 'upečatljivom alegorijom koja se na izrazito filmičan način poigrava s vremenom i prostorom kako bi dočarala osjećaj prolaznosti.' Od dokumentaraca nagrađen je austrijski 'Uzmimo lovu' Erwina Wagenhofera koji će, kao i Matanićev 'Tulum', doslovce uzeti lovu tj. dobiti novčanu nagradu, a 'Policijski, pridjev' bit će otkupljen za distribuciju u našim kinima.


'Policijski, pridjev', trailer.

Programom izvan konkurencije i proglašenjem pobjednika u nedjelju je u Ičićima završio i 7. Liburnia film festival – Festival hrvatskog dokumentarnog filma. Prikazano je 18 dokumentaraca od kojih je najbolji 'Splitski akvarel' Borisa Poljaka u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. U obrazloženju ovakve odluke stoji da se radi o 'velikom filmu o tijelima i autima. Kerumovim izbornim tijelima. Njihovim autima koji su progutali prostor kadra. I zvuku njihovih motora koji je taj isti prostor kontaminirao.'

Posebna priznanja stručnoga žirija pripala su filmovima 'Duhovi Zagreba' Jadrana Bobana i 'Plati i ženi' Atanasa Georgijeva. Publika 7. Liburnia film festivala najvišu ocjenu dala je već spomenutom 'Plati i ženi'. Više informacija o 7. LFF-u dostupno je na službenoj stranici Festivala.


'Plati i ženi', trailer.

Danas se zatvara i jedanaesta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, te će se predstaviti sve ovogodišnje radionice koje su pripremali ugledni voditelji i voditeljice. O prikazanim radovima analitički će govoriti prof. Hrvoje Turković, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza koji je uspješno organizirao i proveo jedanaestu Školu sa više od stotinu polaznika. Na svečanom zatvaranju će Petar Krelja kao predsjednik Savjeta ŠMK dr. Ante Peterlić proglasiti i početak priprema za održavanje dvanaeste Škole koja će se održati u kolovozu 2010.

Komentari

Nema komentara.