Naomi se ljuti - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Naomi se ljuti

Naomi se ljuti

Ima li spisateljica Naomi Klein podjednako žestoki temperament kao i njezina imenjakinja manekenka?

s.p. 31.08.2009 0 komentara

Naomi se ljuti

Naomi Klein nezadovoljna je dugometražnom adaptacijom svoje popularne knjige 'Doktrina šoka'. Stoga je zatražila da se njeno ime briše s odjavne špice dokumentarca 'Doktrina šoka' Michaela Winterbottoma i Mata Whitecrossa jer želi naglasiti kako je riječ o redateljskom viđenju njezine knjige. Početna ideja bila je da Naomi bude scenaristica i narator filma, no poznata aktivistica nije se složila s autorima filma oko sadržaja i strukture dokumentarca za kojeg vjeruje da bi bio bolji da je sadržavao više intevjua.


'Doktrina šoka', 6-minutna verzija Jonasa Cuarona.

Stoga je na svojoj službenoj stranici objavila kako se 'nije odrekla filma' jer ionako 'nije ni planirati raditi vlastiti film', već je 'prepustila projekt iskusnim režiserima koji će sagledati iz svježe perspektive'. U knjizi 'Doktrina šoka' Naomi Klein optužuje američke i ostale kapitalističke moćnike da koriste ratove i prirodne katastrofe da bi svim zemljama nametnuli neoliberalni ekonomski sustav u kojem se uz pomoć privatizacije i kresanja socijalnih prava ekonomski uništavaju, potčinjavaju i izrabljuju društva i pojedinci.

 
'The Take', dugometražni film Avija Lewisa. 

Knjiga je već imala jednu malu ekranizaciju, meksički redatelj Alfonso Cuaron, njegov sin Jonas i Naomi Klein zajedno su napravili 6-minutni film o kojem smo već pisali. A ako vas zanima koji dugometražni dokumentarac dobro prikazuje stavove i ideje Naomi Klein, preporučujemo angažirani 'Take' Avija Lewisa. Ne samo da je Naomi u ovom filmu potpisana kao scenaristica, nego je i redatelj Lewis sigurno slušao sve njezine zahtjeve - ipak je riječ o njezinom vjernom suprugu!

Komentari

Nema komentara.