Fantastična eksploatacija u Zagrebu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Fantastična eksploatacija u Zagrebu

Fantastična eksploatacija u Zagrebu

Bliži se zagrebački festival fantastike koji nudi retrospektivu jugoslavenske fantastike i bizarne japanske filmove!

s.p. 24.06.2011 0 komentara

Fantastična eksploatacija u Zagrebu

Fantastic Zagreb Film Festival objavio je program dviju retrospektiva: YU fantastike i Japanskog eksploatacijskog filma! YU fantastika donosi šest fantastičnih uradaka renomiranih filmskih autora iz doba bivše Jugoslavije, i to u razdoblju do 1950-ih do početka 1990-ih. Riječ je o kultnim filmovima na ovim prostorima - presjeku nevelike, ali zanimljive produkcije horrora i fantastike jugoslavenske kinematografije. Kroz šest naslova autori Krsto Papić, Dušan Vukotić, Zoran Tadić, Đorđe Kadijević te Vojislav Nanović donose za tadašnje doba neuobičajene žanrovske horor i fantastične priče koje variraju od folklora i narodne predaje o krvoločnim stvorenjima do čudnovatih vizija o posjetiocima iz svemira...

'Čudotvorni mač' fantastični je film iz 1950. u režiji Vojislava Nanovića, utemeljen na domaćem folkloru. Riječ je o adaptaciji bajki 'Baš Čelik' i 'Zlatna jabuka i devet paunica'. Da je bila riječ o izrazito ambicioznom filmskom projektu u poslijeratnoj jugoslavenskoj kinematografiji govori podatak da je na snimanju istog sudjelovao Balet Narodnog pozorišta iz Beograda, Konjički eskadron policije grada Beograda, kao i veliki broj statista u masovnim scenama. 'Čudotvorni mač' prvi je jugoslavenski film izvezen na strano tržište, u Izrael i Ameriku, te je kao jedan od rijetkih i prvih jugoslavenskih filmova iz žanra fantastike stekao kultni status.

Film 'Leptirica' Đorđa Kadijevića iz 1973. prvi je horor film snimljen u bivšoj Jugoslaviji, a u vrijeme kada je prikazan izazvao je burne reakcije. Riječ je o ostvarenju nastalom prema motivima pripovjetke 'Devedeset godina poslije' Milovana Glišića, pisca klasika srpskog seoskog realizma. U središtu ove strašne priče je Sava Savanović, poznatiji kao prvi srpski vampir. Bio je tema mnogih legendi, a vjeruje se da je, kao i u filmu, zaista živio u mlinu koji se nalazi u Zarožju u Bajinoj Bašti. 


'Čudotvorni mač', isječak.

Drugi horor film snimljen u Jugoslaviji bio je 'Izbavitelj' (1976.) redatelja Krste Papića, a pričom i atmosferom sličan je čuvenom ZF klasiku iz 1956. 'Invaziji tjelokradica', samo što su vanzemaljci zamijenjeni štakorima. Naime, u središtu priče je siromašni pisac Ivan Gajski (Ivica Vidović) koji otkriva da vlast u gradu preuzima posebna vrsta štakora koja ima sposobnost uzimanja ljudske fizionomije. Film izrazito sugestivne atmosfere istodobno je politička metafora o represivnim sustavima. Svi trikovi pretvorbi ljudi u štakore ostvareni su isključivo maskom i trikovima u kameri (bez naknadne obrade slike). Film je stoga na pulskom festivalu 1977. nagrađen Zlatnom arenom za scenografiju te Srebrnom za kameru, a iste je godine osvojio i Grand Prix festivala u Trstu. 

'Gosti iz galaksije' (1981.) film je hrvatskog redatelja i proslavljenog animatora Dušana Vukotića, koji je za svoj kratki crtani film 'Surogat' osvojio Oscara 1961. Riječ je o jednom od najbizarnijih filmova hrvatske kinematografije koji govori o piscu ZF romana (utjelovio ga je Žarko Potočnjak) koji otkrije da može materijalizirati svoje misli, što rezultira pojavom robotice Andre i njene vanzemaljske djece. Film je osvojio niz nagrada, među ostalima onu na festivalu fantastike Fantasporto u Portu (1984.) i Nagradu za scenarij u Trstu 1981.

'Ritam zločina' iz 1981. prvi je cjelovečernji igrani film Zorana Tadića, slavnog hrvatskog režisera. Nastao je prema motivima pripovijetke 'Dobri duh Zagreba' te romanu 'Stroj za maglu', djelima jednog od naših najčitanijih pisaca, Pavla Pavličića. Ova iznimno sugestivna triler-drama s fantastičnim elementima predvođena je sjajnim glumcima Ivicom Vidovićem i Fabijanom Šovagovićem. Film je ovjenčan brojnim nagradama, među ostalima priznanjima za najbolji scenarij i glumca (Fabijan Šovagović) na festivalu fantastike Fantasporto u Portu, dok je u izboru hrvatskih filmskih kritičara proglašen najboljim hrvatskim debitantskim filmom uopće.


'Sveto mesto', isječak.

Konačno, 'Sveto mesto' još je jedan uradak sprskog redatelja Đorđa Kadijevića iz 1990., a riječ je o priči o čudnoj ljubavi između mladog bogoslova i lijepe kćerke moćnog feudalca. Film je baziran na kratkoj priči 'Viy' ruskog književnika Nikolaja Gogolja. No, spomenutu priču Kadijević koristi samo kao polaznu točku za vlastito istraživanje mračne strane erotike.

Program Japanski eksploatacijski film s etiketom 'good movies, bad taste’ donosi izbor pet naslova recentne exploitation produkcije nekih od najjačih japanskih filmskih kuća. Kinematografija Japana izuzetno je raznolika i vitalna, a izostanak cenzure rezultira nevjerojatnim naslovima. Od J-horrora, pinku eiga do V-cinema ('straight to DVD'), ova žanrovski izuzetno jaka kinematografija vrvi iznenađenjima te najčešće potpuno bizarnim maštarijama japanskih redatelja. 


'Odred mutantica', trailer.

U filmu 'Odred mutantica' ('Mutant Girl Squad') tri kultna japanska redatelja Noboru Iguchi, Yoshihiro Nishimura i Tak Sakaguchi udružila su se kako bi zajedničkim snagama realizirala ovu suludu kombinaciju akcijskog filma/horora/komedije. Film govori o skupini djevojaka koje imaju različite moći: jednoj se ruka pretvara u kandžu, drugoj u noževe, trećoj iz prstiju rastu ticala, a četvrtoj iz tijela izrasta motorna pila! Već spomenuti Noboru Iguchi, autor je i filma 'Karate-Robo Zaborgar', komedije snimljene u počast robotima s moćima preobrazbe koji su se sedamdesetih godina prošlog stoljeća prikazivali na japanskoj televiziji. 

'Gejša vs. Ninja' ('Geisha vs. Ninja') redateljski je prvijenac Gô Ohare, autora sa bogatim iskustvom u novom valu niskobudžetne žanrovske japanske kinemtografije, koji je dosad uglavnom radio kao koregraf akcijskih scena. Ovo je priča o gejši koja uz pomoć mača traga za ubojicom vlastita oca. 'Smrtna kazna.com' ('Deathpenalty.com') film je japanskog autora i umjetnika Ryote Sakamakija koji govori o brutalnoj igri ubijanja koje je itekako stvarna. Konačno, film 'Igra smrti' ('X game') autora Yôheia Fukude temelji se na popularnom romanu autora Yamade Yusukea, a nadahnut je sadističkim igricama (tzv. batsu igrice) koje čine temelje japanskih varijetea. 

Fantastic Zagreb Film Festival održat će se od 02. do 09. srpnja u Zagrebu, a dodatne informacije možete potražiti na službenoj stranici.

Komentari

Nema komentara.