Sve nagrade idu 'Umjetniku' - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sve nagrade idu 'Umjetniku'

Sve nagrade idu 'Umjetniku'

Francuski 'Umjetnik' osvojio je i glavnu domaću (Cesar) i američku nezavisnu nagradu (Indie Spirit) pa nastavlja obarati rekorde u skupljanju priznanja.

s.p. 26.02.2012 0 komentara

Sve nagrade idu 'Umjetniku'

'Umjetnik' je potvrdio svoj status najnagrađivanijeg francuskog filma svih vremena te je trijumfirao i na dodjeli 'francuskog Oscara' - Cesara! 'Umjetnik' je u petak navečer nagrađen u 6 kategorija, među kojima su i one za najbolji film, redatelja i glumicu. Nagrada je ipak izmakla glavnom glumcu Jeanu Dujardinu te je Cesara za najboljeg glumca dobio Omar Sy za ulogu u humornoj drami 'Intouchables' koja je postala treći najgledaniji film u Francuskoj svih vremena.

Počasnog Cesara za životno djelo dobila je Kate Winslet, s tim da joj je nagradu uručio Michel Gondry koji ju je režirao u filmu 'Vječni sjaj bezgrešnog uma', a sada joj je izrecitirao i prigodnu pjesmicu. Kate se kasnije opet vratila na pozornicu te je umjesto Romana Polanskog preuzela nagradu za najbolji adaptirani scenarij filma 'Carnage'.


Kate Winslet prima Cesara uz pjesmu Michela Gondryja - nadrealno!

Nakon 37. Cesara ekipa 'Umjetnika' je avionom odletjela na dodjelu američkih 27. Indie Spirit Awards, ali je malo zakasnila pa je američka glumica u 'Umjetniku' Penelope Ann Miller preuzela prve dvije nagrade za taj film. Film je dobio ukupno 4 nagrade - za najbolji film, redatelja, glumca i fotografiju.

Michelle Williams proglašena je najboljom glumicom za 'My Week with Marilyn', a iranski 'Nader i Simin se rastaju' je, kao i na Cesarima, proglašen najboljim stranim filmom. 'Crni ponedjeljak' je dobio Nagradu Robert Altman za najbolji glumački ansambl i nagradu za najbolji debitantski film, a nagrada za najbolji scenarij i sporednu žensku ulogu otišla je filmu 'Nasljednici'.

'Umjetnik' je tako pobrao preko 70 nagrada širom svijeta, a ostaje još samo pitanje hoće li dobiti i Oscara. U 27 godina postojanja Indie Spirit Awards samo film 'Vod smrti' je 1986. dobio i tu nagradu i Oscara, a uskoro ćemo vidjeti hoće li i 'Umjetnik' ostvariti isto.

Komentari

Nema komentara.