Pobjednik Berlina dolazi u Split! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pobjednik Berlina dolazi u Split!

Pobjednik Berlina dolazi u Split!

Na Festivalu mediteranskog filma Split moći će se vidjeti dobitnik Zlatnog medvjeda 'Cezar mora umrijeti', a dolaze i grčke 'Alpe' s nagradom iz Venecije.

s.p. 05.05.2012 0 komentara

Pobjednik Berlina dolazi u Split!

Jubilarni, peti Festival mediteranskog filma Split nudi dobitnika Zlatnog medvjeda 'Cezar mora umrijeti', izraelsku 'Fusnotu' s nominacijom za prestižnog Oscara, kao i grčki 'Alpe' koji je na Festivalu u Veneciji osvojio nagradu za najbolji scenarij. 'Cezar mora umrijeti' donosi priču o zatvorenicima koji pripremaju kazališnu predstavu i za njega su talijanska braća Taviani dobili glavnu nagradu u Berlinu. 'Fusnota' prati odnos oca i sina koji postaju rivali u poslu kojim se obojica bave, a 'Alpe' će predstaviti osobno Yorgos Lanthimos, redatelj grčkog filma 'Očnjak' koji je bio pobjednik trećeg izdanja FMFS-a.

Festival će se održati od 2. do 9. lipnja u kinoteci Zlatna vrata i ljetnom kinu Bačvice, a otvorit će ga film libanonske redateljice Nadine Labaki 'A gdje sada' koji je duhovita priča o suživotu muslimana i kršćana u malom selu. U nekoliko programa bit će prikazano oko 50 dugometražnih i kratkometražnih filmova, a splitske premijere na FMFS-u će ostvariti uspješni domaći dokumentarci 'Marijine' autorice Željke Sukove, 'Nije ti život pjesma Havaja' Dane Budisavljević, zatim 'Brda 21000' Silvija Mirošničenka, te 'Blokada' Igora Bezinovića.


'Cezar mora umrijeti', trailer.

Kompletan program, točan raspored projekcija i gosti bit će poznati u tjednu uoči festivala, a večer prije otvorenja (1.lipnja) za sve građane je pripremljeno posebno iznenađenje. Povodom petog rođendana organizira se besplatna projekcija filma na plaži Bačvice kao poklon publici koja je podržavala Festival sve ove godine.

Najveća ovogodišnja novost je što FMFS neće završiti 'spuštanjem zastora' već će živjeti čitavog ljeta na turneji po Dalmaciji pod naslovom 'Kino Mediteran'. Tijekom trodnevnih gostovanja prikazivat će se po 3 dugometražna filma iz ovogodišnjeg programa, ali i dio sve popularnijeg kratkometražnog programa. Ove godine putuje se u Makarsku, Imotski, Vrgorac, Sinj, Bol, Stari Grad, Hvar, Vis, Komižu, Blato i Korčulu. Gostovanje FMFS-a održat će se po prvi puta i u Zagrebu, u Kino Europi, odmah po završetku Festivala u Splitu.

Svi detalji o festivalu mogu se pronaći na stranici www.fmfs.hr, a natječaj za sve koji žele volontirati na ovogodišnjem FMFS-u je otvoren do 15. svibnja.

Komentari

Nema komentara.