Stiže Europa, dolazi i LUX! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Stiže Europa, dolazi i LUX!

Stiže Europa, dolazi i LUX!

Dani LUX filma nude besplatne europske filmove i promoviraju filmsku nagradu koju dodjeljuju - zastupnici Europskog parlamenta!

Goran Trivić 25.06.2013 0 komentara

Stiže Europa, dolazi i LUX!

Održana je konferencija za novinare povodom prvih Dana LUX filma koji će se između 27. i 30. lipnja održati u zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC). Ovaj mali kulturni festival počinje tri dana prije ulaska u EU a besplatne projekcije šest pobjedničkih filmova svojevrsni su poklon građanima.

Nagradu LUX Europski parlament dodjeljuje od 2007. godine kako bi omogućio promicanje europskog filma. Filmovi prvo prolaze selekciju panela koji je sastavljen od renomiranih europskih filmskih kritičara i filmskih djelatnika. Oni izabiru tri nominirana filma, između kojih zastupnici Europskog parlamenta biraju pobjednika. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade održavaju se svake godine u 11. mjesecu.

Za nagradu LUX mogu se natjecati igrani ili dokumentarni filmovi duži od 60 minuta, koji promiču europske vrijednosti i kulturnu raznolikost Europe, otvaraju važna pitanja koja se tiču integracije i europskog identiteta a producirani su u članicama Europske unije, Norveškoj, Islandu, Švicarskoj ili Lihtenštajnu. Često su to filmovi nagrađivani na najstarijim i prestižnim europskim filmskim festivalima u Veneciji i Karlovym Varyma.


'Lornina šutnja', trailer.

Nagrada je namijenjena prevođenju na svih 23 jezika Europske unije kako bi se ukinule jezične barijere i film mogao nesmetano prikazivati u svih 27 članica Europske unije. Prve Dane LUX filma u Hrvatskoj kao budućoj 28. državi članici Europske unije, svečano će 27. lipnja 2013. otvoriti gđa. Doris Pack, predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta. Nakon otvorenja slijede premijera filma 'Dobro došli' i tribina o hrvatskom filmu u europskom kontekstu, na kojoj će uz Doris Pack sudjelovati naši poznati režiseri Antonio Nuić i Rajko Grlić, filmski kritičar i profesor na Filozofskom fakultetu Nikica Gilić te producentica Zdenka Gold.

Tijekom slijedeća tri dana bit će prikazano šest pobjedničkih filmova – 'Na rubu raja', 'Lornina šutnja', 'Dobro došli', 'Strankinja', 'Snjegovi Kilimandžara' i 'Shun Li i pjesnik'. Svih šest filmova progovaraju o teškoj tematici, nisu mainstream, komercijalni blockbusteri, već filmovi koji potiču na razmišljanje i govore o krizi društva, solidarnosti, identiteta. Posebno zanimljiv publici mogao bi biti pobjednik iz 2012., 'Shun Li i pjesnik' u kojem jednu od glavnih uloga igra Rade Šerbedžija. Festival završava u nedjelju, 30. lipnja, kada ćemo ekskluzivno izravnim javljanjem s filmskog festivala u Karlovym Varyma objaviti i ovogodišnje finaliste. Više o samoj nagradi i dobitnicima možete saznati na http://www.luxprize.eu/

Komentari

Nema komentara.