Dani Zvonimira Berkovića u Zagrebu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Dani Zvonimira Berkovića u Zagrebu

Dani Zvonimira Berkovića u Zagrebu

U čast velikom hrvatskom redatelju održat će se predstavljanje njegove knjige, tribina, izložba i projekcija 3 Berkovićeva hvaljena filma.

s.p. 02.11.2013 0 komentara

Dani Zvonimira Berkovića u Zagrebu

Od 5. do 7. studenog 2013. u zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, održat će se Dani Zvonimira Berkovića, posvećeni poznatom hrvatskom filmskom redatelju i scenaristu, kritičaru, glazbenom i političkom publicistu Zvonimiru Berkoviću.

U sklopu manifestacije u utorak, 5. studenog u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige Zvonimira Berkovića 'O glazbi'. Riječ je o zbirci glazbenih kritika i eseja filmskog redatelja i erudita Zvonimira Berkovića. Tekstovi koje je tijekom nekoliko desetljeća pisao za novine i časopise sabrani su i podijeljeni u četiri cjeline: Kritike - Portreti - Meditacije - Razgovori. Izabrala ih je i priredila Bosiljka Perić Kempf. Na predstavljanju knjige sudjelovat će Sibila Petlevski, Sanja Lovrenčić i Bosiljka Perić Kempf, a Berkovićeve tekstove čitat će Željko Tomac.

Nakon predstavljanja knjige slijedi otvorenje izložbe 'Zvonimir Berković/4 filma, 4 desetljeća'. U dvorani KIC-a moći će se razgledati plakati i fotografije sa snimanja četiri kultna filma ('Rondo', 'Ljubavna pisma s predumišljajem', 'Dora', te 'Putovanje na mjesto nesreće'), iz privatne kolekcije supruge pokojnog redatelja Dubravke Berković.


'Ljubavna pisma s predumišljajem', isječak.

U srijedu, 6. studenog u 19 sati prikazat će se tri Berkovićeva filma: 'Moj stan' (1962.), dobitnik Posebne nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 1963., koji je inspiriran književnim predloškom 'Dnevnik malog Perice' Vjekoslava Majera; jedan od najboljih hrvatskih filmova 1970-ih 'Putovanje na mjesto nesreće' (1971.) s Anom Karić i Radom Šerbedžijom u glavnim ulogama te 'Moje ljeto s Monikom' (1994.) o slavnoj violončelistici Moniki Leskovar, ujedno i posljednji autorov film.

Zadnji dan manifestacije održat će se tribina o Berkovićevom stvaralačkom opusu te doprinosu hrvatskom filmu i kulturi. O Berkovićevom liku i djelu govorit će njegovi bliski suradnici i prijatelji: Marko Grčić, Božo Kovačević, Nenad Polimac i Goran Trbuljak. Moderatorica tribine je novinarka Đurđica Klancir. Ulaz na sva događanja je slobodan, a cijeli raspored možete potražiti na službenim stranicama KIC-a.

Komentari

Nema komentara.