Fantastični kultni klasici! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Fantastični kultni klasici!

Fantastični kultni klasici!

Fantastic Zagreb nudi brojne klasike: 'Plavi baršun', 'Muhu', 'Aliens', 'Bijeg iz New Yorka', 'Zabranjeni planeti' i 'Paklenu naranču'!

Siniša Paić 18.06.2016 0 komentara

Fantastični kultni klasici!

6. Fantastic Zagreb prikazat će na velikom platnu šest žanrovskih filmskih evergreena koji su s razlogom stekli kultni status tj. filmova koji i nakon nekoliko desetljeća bude isto zanimanje i potvrđuju vizionarsku kvalitetu njihovih autora. A tek je uživanje u ovim žanrovskim remek-djelima na velikim platnima u prirodnom okruženju utvrde na Medvegradu i ljetnom kinu na Tuškancu potpuni doživljaj! Program u sklopu kojeg se prikazuju klasike naziva se Sretan rođendan!, a kome ćemo ove godine čestitati - pročitajte u nastavku.

BLUE VELVET / PLAVI BARŠUN
Prošlo je 30 godina otkad je čuveni David Lynch snimio, po mišljenjima mnogih, jedan od najboljih filmova 80-tih! Plavi baršun – nadrealistički neo noir s fenomenalnom glumačkom ekipom u kojoj se izdvaja Dennis Hopper čiji je Frank Booth jedan od najuvjerljivijih negativaca u filmskoj povijesti. Ovaj kultni klasik višestruko je nagrađivan, a sam David Lynch bio je nominiran za Oscara za najbolju režiju.

THE FLY / MUHA
Kultni redatelj David Cronenberg prije točno 30 godina režirao je The Fly. Kritika je slavila redatelja i fantastičnu glumačku izvedbu Jeffa Goldbluma koji je nominiran za Oscara za najboljeg glumca, a film je osvojio Oscara za najbolju masku. Mnogi su film prepoznali kao metaforu za AIDS, iako je Cronenberg ciljao na tjelesne promjene kroz koje svi prolazimo: starenje, bolesti i konačno – smrt. Muha je bio i ostaje jedan od najupečatljivijih filmova osamdesetih godina i film ispred svog vremena!

ALIENS DIRECTORS' CUT
Aliens je rijetko viđen sequel koji je jednako uspješan kao i original! James Cameron je preuzeo Ridley Scottovo jezovito i klaustrofobično remek-djelo i pretvorio ga u SF horor triler adrenalinske akcije. Sigourney Weaver kao legendarna Ripley ovom je ulogom utvrdila svoj status najveće holivudske heroine, a Cameron udario temelje akcijskom blockbusteru 80-ih i 90-ih. Aliens je svojim pristupom i režijom izgleda kao da je snimljen danas a ne prije 30 godina!

ESCAPE FROM NEW YORK / NEW YORK 1997
Kultni akcijski futuristički triler velikog majstora žanra Johna Carpentera slavi svoj 35-ti rođendan! Kurt Russell kao Snake Plissken nikada prije ni kasnije nije bio toliko cool u ulozi koja je u današnjem Hollywoodu potpuno nezamisliva! Mastermind Carpenter kreirao je nezaboravnu ikonografiju, a Manhattan budućnosti pretvorio u Pakao na Zemlji.  U kontekstu terorističkih napada na New York 2001. godine priča i set up filma dobivaju dodatnu zastrašujuću dimenziju koja postaje realnost: u filmu teroristi 1997. otimaju predsjednički zrakoplov Air Force i zabijaju se u njujorški neboder, a jedna od glavnih pozornica su tornjevi Svjetskog trgovačkog centra!

A CLOCKWORK ORANGE / PAKLENA NARANČA
Nezaboravni distopijski klasik Stanleya Kubricka! Njegov prvi film nakon 2001: Odiseja u svemiru  i radikalan odmak od dotadašnjeg rada. Vizija svijeta bliske budućnosti u kojem vladaju bande mladih studija je društvenih odnosa, totalitarizma, ljudske prirode i nepokolebljivog ljudskog duha. Uznemirujuće i mračno remek-djelo u kojem Kubrick spaja scene “ultra-nasilja” uz veseli soundtrack “Singing in the Rain”. Malcolm McDowell utjelovio je Alexa, jednog od najkarizmatičnijih i najprepoznatljivijih anti-heroja u povijesti kinematografije: ljubitelja nasilja, mlijeka i Bethoveena. Kontroverzni roman Anthonyja Burgessa poslužio je Kubricku da s iznimnom vizualnom intenzivnošću i bez zadrške prikaže scene nasilja, seksa i raspamećenog ponašanja zbog čega je natjerao cenzorske udruge diljem svijeta da se dobro preznoje!

FORBIDDEN PLANET / ZABRANJENI PLANET
Film kojim zatvara 6. FZFF na medvedgradskoj utvrdi!
Slavimo punih 60 godina ovog briljatnog žanrovskog klasika i jednog od najutjecajnijih SF filmova svih vremena. Daleki predak modernog SF filma Zabranjeni planet je prvi film koji je uveo AI kao jedan od likova, prvi elektronski soundtrack i prvi film koji je junake odveo u drugi kraj galaksije. Filmska egzotika bez koje SF kakvog poznajemo ne bi bilo! Film je inspiriran Shakespearovom dramom Oluja, a prati ekspediciju koja sa Zemlje kreće na udaljeni planet Altair 4 kako bi otkrili što se dogodilo sa kolonijom naseljenika koja je nestala bez traga. Zabranjeni planet nominiran je za Oscara u kategoriji najbolji specijalni efekti. Na Medvedgradu Vas nakon prikazivanja filma očekuje i tulum zatvaranja uz Yammat radio i Swanky Crew!

Uz brojne klasike, ove godine Fantastic Zagreb slavi i 75. rođendan velikana svjetske animacije Hayaa Miyazakija. Njegov vanserijski talent slavimo uz tri fantastična naslova: PRINCEZA MONONOKE, AVANTURE MALE CHIHIRO I MOJ SUSJED TOTORO. Miyazakijeve filmove karakteriziraju prelijepa animacija, fantastični svjetovi, voljeni likovi, snoliki prizori kao i autorova svijest o očuvanju prirode, pravdi, etici, moralu i humanom pogledu na život i svijet.

I na kraju podsjećamo; Šesto izdanje Fantastic Zagreba održava se od 30. lipnja do 9. srpnja! U deset festivalskih dana vidjet ćemo premijere najvećih ovogodišnjih žanrovskih hitova - od SF-a, trilera i fantasy naslova do horora, animacije i kultnih žanrovskih klasika kao i kratkih filmovi te brojna iznenađenja na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac, u Plesnom centru (Ilica 10) i na Medvedgradu. Ulaznice su u prodaji od ponedjeljka, 20. lipnja, na blagajni kina Europa (Varšavska 3).

Cijene ulaznica:
Pojedinačna projekcija: 27 kuna
Tjedna akreditacija: 150 kuna
Studentska tjedna akreditacija: 120 kuna
Posebna projekcija na Medvedgradu (prijevoz uključen): 45 kuna
Kratki program u Swanky Mint Hostelu (Ilica 50): besplatno!
Dječji program u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10): besplatno!
Besplatan ulaz na ljetno kino Tuškanac svim posjetiteljima koji dođu sa svojim psima!

Za više informacija o festivalu, rasporedu projekcija i proteklim izdanjima posjetite www.fantastic-zagreb.com.

Komentari

Nema komentara.