Nasmijte se do suza uz Komedije istoka Europe - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nasmijte se do suza uz Komedije istoka Europe

Nasmijte se do suza uz Komedije istoka Europe

Program filmskih komedija nadolazećeg 14. ZFF-a nudi 'Balkanskog špijuna', bunkeriranu humoresku iz 1952. 'Ciguli Miguli' i prvi sovjetski mjuzikl 'Pastir Kostja'.

Siniša Paić 28.09.2016 0 komentara

Nasmijte se do suza uz Komedije istoka Europe

Nakon što je publici prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala utjerao strah u kosti odabirom ponajboljih horora nastalih u zemljama nekadašnjeg Istočnog bloka, povjesničar filma Daniel Rafaelić ove je godine ponovno obilazio prašnjave filmske arhive u potrazi za naslovima koji će gledatelje – nasmijati. Kao rezultat tog poduhvata na 14. ZFF-u (12. – 20. studenog) bit će predstavljen popratni filmski program Komedije istoka Europe.

„Dok se obruč terora iza željezne zavjese sve više stiskao i oko ljudske privatnosti, kinematografi su često bili mjesto gdje se moglo sumoran život izvrgnuti ruglu. Smijanje sebi i drugima, u divno i danas zaboravljeno doba političke korektnosti, rezultiralo je nekim od najboljih, ujedno i univerzalnih filmskih komedija koje su odavno nadrasle žanrovske okvire. A komedije koje ismijavaju vladavinu Staljina, Tita i drugih simpatičnih vlastodržaca itekako su vrijedne pažnje današnje festivalske publike”, izjavio je selektor Daniel Rafaelić povodom najave programa.

Program Komedije istoka Europe uključuje nekoliko poznatih i manje poznatih naslova iz bliže i dalje povijesti. Najrecentniji i najpoznatiji film u programu, Balkanski špijun u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića iz 1984. komična je obrada teme potrage za „nevidljivim neprijateljima”. Priča o paranoidnom Beograđaninu Iliji Čvoroviću (Danilo Bata Stojković), reformiranom staljinistu i njegovom revnom bratu Đuri (Zvonko Lepetić) koji su umislili da je njihov podstanar zapravo terorist koji želi rušiti državu, osvojila je publiku diljem bivše Jugoslavije, a i danas je među najgledanijim komedijama s ovih prostora.

'Balkanski špijun', isječak.

Priliku da dopre do publike nije imao film Ciguli Miguli, filmska humoreska iz 1952. godine u režiji Branka Marjanovića i prema scenariju Jože Horvata, koju je uglazbio Ivo Tijardović. Priča o revnom komunističkom funkcionaru koji vođen ideologijom nastoji reformirati kulturni život u jednom gradiću trebala je postati prva filmska satira u poslijeratnoj jugoslavenskoj kinematografiji, ali politički vrh je doživio film kao napad na komunističku vlast, i zabranio ga te je prvo javno prikazivanje doživio na televiziji tek krajem 80-ih.

I dok su hrvatski i srpski filmaši hrabro ismijavali vlastite političke situacije, njihovi su čehoslovački kolege suptilnu kritiku sovjetskog režima vješto upakirali u satiru američkog kulturnog imperijalizma. Iz Čehoslovačke nam tako na velika platna stiže parodija holivudskih vesterna Limunada Joe nastala 1964. godine u režiji Oldřicha Lipskog. U fokusu filma je Limunada Joe, revolveraš sklon zdravom životu, koji stiže u grad Stetson City i nastoji preobratiti tamošnje kauboje s viskija na Kola-loku, bezalkoholno piće na bazi limuna.

Najstariji film iz programa Komedije istoka Europe, Pastir Kostja, nastao 1934. godine u režiji Grigorija Aleksandrova, svojevrsni je sovjetski odgovor na tada sve popularniji holivudski filmski žanr mjuzikla i prvi film te vrste u povijesti sovjetske kinematografije. Protagonist Kostja je skromni pastir kojeg greškom kao glazbenika pozivaju na zabavu jedne bogatašice, a radnja prikazuje njegove napore da nakon tog događaja započne karijeru jazz muzičara. Film je doživio izuzetan uspjeh, a mnoge od pjesama iz filma postale su ruski evergrini. Najpoznatija je naslovna melodija Kak mnogo devushek khoroshikh, čiju je hrvatsku verziju Hvala ti srce (Ja ljubim) u Hrvatskoj proslavio film Tko pjeva zlo ne misli.

 

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...