Hrvati idu u Irsku, Irci dolaze u Zagreb (Film Festival) - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hrvati idu u Irsku, Irci dolaze u Zagreb (Film Festival)

Hrvati idu u Irsku, Irci dolaze u Zagreb (Film Festival)

Filmski počeci velikih irskih redatelja na 14. ZFF-u.

Siniša Paić 07.10.2016 0 komentara

Hrvati idu u Irsku, Irci dolaze u Zagreb (Film Festival)

U fokusu programa Moj prvi film svake je godine jedna europska država i prvijenci danas etabliranih redatelja. Filmski kritičar Nenad Polimac za 14. izdanje ZFF-a odabrao je nezaobilazna ostvarenja male, ali moćne irske kinematografije, a programom Moj prvi film: Irska ZFF se priključuje nizu manifestacija koje u 2016. obilježavaju stotu obljetnicu irske borbe za nezavisnost.

'Ove godine je u konkurenciji za Oscara za najbolji film irska kinematografija bila zastupljena čak s dva naslova, 'Brooklynom' Johna Crowleyja i 'Sobom' Lennyja Abrahamsona. Svakako impresivno, reklo bi se, jaka filmska sredina, no sve nije baš tako jednostavno: irski redatelji i glumci imaju bolje uvjete za rad u Londonu i u Hollywoodu negoli u Dublinu, pa to zdušno i koriste. Osim toga, neke od najpoznatijih filmova na irske teme snimili su Englezi, Škoti i Amerikanci ('Sestre Magdalenke', 'Ryanova kći', 'Miran čovjek'), pa je nacionalna obojenost tim problematičnija. Usprkos tome, skupili smo impresivan odabir pravih irskih filmskih debija, koji uz Crowleyjevu 'Stanku' i Abrahamsonovog 'Adama & Paula', uključuje i film 'Angel' najveće irske redateljske zvijezde Neila Jordana, 'Moje lijevo stopalo' Jima Sheridana nagrađen s dva glumačka Oscara (Daniel Day-Lewis i Brenda Fricker) te modernističku krimi-komediju 'Čuvar zakona' Johna Michaela McDonagha, brata poznatog dramatičara i filmskog redatelja Martina McDonagha. To je filmska revija koju ne biste smjeli propustiti.', izjavio je selektor Nenad Polimac povodom najave programa.

Program Moj prvi film: Irska ostvaren je u suradnji s Veleposlanstvom Irske i Irskim filmskim institutom.

Komentari

Nema komentara.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...