2. KinoKino Festival u znaku adaptacija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      2. KinoKino Festival u znaku adaptacija

2. KinoKino Festival u znaku adaptacija

Novo izdanje 2. KinoKino Festivala nudi brojne adaptacije kultnih dječjih romana, od Koka do Mate Lovraka.

Siniša Paić 15.02.2017 0 komentara

 2. KinoKino Festival u znaku adaptacija

Drugo izdanje KinoKino Festivala u znaku je filmova snimljenih po literarnom predlošku, od koji su neki kultni domaći dječji romani poput 'Uzbune na Zelenom Vrhu' Ivana Kušana ili 'Anke', filma nastalog po romanu 'Anka' Brazilijanka Mate Lovraka. Nizozemski film 'Dan kada je moj otac postao grm', snimljen je prema romanu nagrađivanog autora Joke van Leeuwena i prenosi priču o ratu iz perspektive desetogodišnje djevojčice Tode. Sve se mijenja kad jednog dana izbije rat i njezin tata odlazi na bojište.

'Fannyno putovanje' treći je cjelovečernji film poznate francuske redateljice Lole Doillon, snimljen prema knjizi Fanny Ben-Ami. Ova iznimna priča o hrabrosti, snazi i izdržljivosti temeljena je na istinitim događajima iz 1943., u vrijeme višijevske Francuske.

'Moj život kao Tikvica' animirani je hit 2016. godine i dosad je osvojio brojne nagrade na festivalima diljem svijeta uključujući i nominaciju za ovogodišnju nagradu Oscar. Glavni junak ove animirane pustolovine je dječak Tikvica čiji je lik nastao prema romanu Gillesa Parisa. Tikvica nakon majčine smrti ostaje sam na svijetu. Završava u domu za nezbrinutu djecu gdje upoznaje drugu siročad sa sličnim tragičnim pričama. Isprva zastrašen neobičnim, i ponekad surovim mjestom, Tikvica se s vremenom nauči otvoriti i u domu pronalazi iskrenu ljubav i novu obitelj.

Temeljen na popularnim knjigama švedske književnice Moni Nilsson o avanturama dječaka Tsatsikia iz Stochkolma, 'Moje grčko ljetovanje' treći je film u serijalu, a prvi je film, snimljen 1999., osvojio Srebrnog medvjeda u Berlinu i postao kino hit. U ovom filmu dječak Tsatsiki ljetne praznike treba provesti u posjeti svom ocu u idiličnom otočnom mjestu na grčkoj Kreti gdje se puno toga promijenilo otkad je dječak zadnji put bio u posjeti.

Filmske adaptacije kultne dječje knjige Timm Thaler Jamesa Krüssa iz 1962. godine, prihvatio se poznati njemački redatelj Andreas Dresen. 'Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh' prvi je Dresenov film za djecu. Timm je siromašan je dječak koji se smije često i glasno. Njegov je osmijeh toliko zarazan da ga bogati i zločesti Baron želi samo za sebe pod svaku cijenu.

Komentari

Nema komentara.