Alien vs Predator - borba specijalnih efekata - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Alien vs Predator - borba specijalnih efekata

Alien vs Predator - borba specijalnih efekata

Kada u kina stigne SF-spektakl s ova dva nabrijana vanzemaljca, mnogi će pasti sa stolaca od vizualnog bogatsta kojeg nam je priredila ekipa za specijalne efekte.

15.08.2004 0 komentara

Alien vs Predator - borba specijalnih efekata

Svi su već čuli da alieni i preatori uskoro dolaze. Režiser Paul Anderson ('Resident Evil', 'Event Horizon') donosi nam svemirsku borbu pod ledenim omotačem Antarktika koja je iziskivala golemi trud odjela za specijalne efekte pod vodstvom Johna Bruna, dobitnik Oscara za film 'Bezdan'.

Nemogući raspored od tri mjeseca postprodukcije natjerao je Bruna da okupi ekipu vrhunskih znalaca u svojim područjima kako bi stvorili vizualno impresivan film čija kvaliteta, ma što tko rekao, ovisi o specijalnim efektima. U radu sa alienima, Bruno se zbog financijske isplativosti odlučio na rad sa maketama i modelima gdje god je to bilo moguće.

Maketarski odjel, koji je vodio Richard Van den Bergh, bio je zadužen za izradu pomorske stanice, potom 9-metarskog modela ledene litice za akcijski vrhunac filma, komoru alienske matice unutar podzemne piramide, te za lutku Matice. Nekoliko CG-tvrtki ipak je angažirano za kompjutersku grafiku, te obradu slike i setova. Osnovna napomena svima bila je - ostati vjeran originalnom dizajnu!

Šef firme Motion Picture Co., koji je radio na animaciji Golluma u 'Gospodaru prstenova', dobio je zadatak da animira Maticu, te aliene u scenama koje su bile preopasne ili prekomplicirane za snimiti na setu, kao npr. scena skakanja s visoke litice, scena gdje stotine mladih aliena pužu po matici.

Rad na animaciji pauka u posljednjem 'Harry Potteru' osigurao je Ivoru Middletonu iz CG-firme Cinesite 3D, posao na 'A.vs.P.' gdje je dobio zadatak animirati 'huggere', mlade paukolike aliene. Ideja je bila snimiti live-action modele 'huggera' označene markerima za daljnju kompjutersku obradu, u kojoj je najveći izazov bio realistično foto-renderiranje.

Još je jedna CG firma bila uključena u postprodukciju - Firestone CFC. Oni su radili na scenama bjega kroz ledeni tunel, a najteže je, kažu, bilo kreirati plavu eksploziju alienske piramide izvedenu u kombinaciji 3D i 2D tehnike kojima je trebalo stvoriti interaktivnu osvjetljenost okolnog, na setu snimljenog prostora.

Predatorsko oružje također je CG-porijekla. Stvorila ga je firma Double Negative, dok je praška firma Universal Production Partners dobila šansu pokazati što zna kada im je režiser povjerio izradu kompliciranih efekata oko scena koje uključuju Odaju bogova, prostoriju u kojoj leži Matica. Ovaj film mogao bi potaknuti zanimanje za nastavke oba serijala, zato svi drž'te fige da sve gore napisano i dobro izgleda!

ps. film je ovaj vikend na američkom box officeu zaradio 38.3 milijuna dolara i zajahao na prvo mjesto.

Komentari

Nema komentara.