Filmski spektakl u Torontu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Filmski spektakl u Torontu

Filmski spektakl u Torontu

Ovogodišnji Toronto IFF koji će se održati od 9. do 18. rujna može se podičiti impresivnim brojem filmova od kojih se 80% prikazuje premijerno

26.08.2004 0 komentara

Filmski spektakl u Torontu

Da ne biste pomislili kako preuveličavamo, neka brojevi govore sami za sebe: biti će prikazano 328 filmova, od kojih će 207 imati svoju svjetsku, međunarodnu ili američku premijeru. Ti filmovi odabrani su među 3321 prijavljenim filmom, a predstavljaju autore iz 61 države. Ukupno će se u 21 kino dvorani odvrtjeti 27,075 minuta filma. Veliko, zar ne?!   Ove pomalo suhoparne brojke ukazuju na to da je festival u Torontu kroz 29 godina svog održavanja postao mjesto na kojem se filmaši osjećaju više nego dobrodošlo i ugodno. Iz svih krajeva svijeta dolaze ljubitelji filma koji u Torontu stvaraju pravo multikulturalno i multijezično ozračje.   Čast da otvori festival ima film Istvana Szaboa 'Being Julia'. Annette Bening glumi vodeću britansku kazališnu umjetnicu koja je udana za uspješnog producenta (Jeremy Irons), očaranog mladim američkim glumcem. Na zatvaranju festivala biti će prikazan kanadski film Vadima Jeana 'Jiminy Glick in Lalawood' priču o liku kojeg je kreirao glavni glumac, Martin Short.
  Filmovi će se prikazivati u 16 festivalskih programa, a osim toga, posjetitelje i sudionike očekuje niz popratnih kategorija i događanja. Svojevrsna 'zemlja partner' je Južnoafrička republika- pod nazivom 'South Africa: 10 Years Later' biti će prikazano sedam filmova. Program je posvećen filmovima iz te zemlje koja ove godine obilježava desetogodišnicu prvih slobodnih izbora nakon rušenja apartheida.   Being Julia   Također biti će prikazano 75 kratkih filmova iz svih krajeva svijeta, kao i obnovljena verzija kritiziranog filma 'Heaven's Gate'. Renomirani redatelji Gus Van Sant i Guy Maddin će sudjelovati u trodnevnoj filmskoj radionici Talent Lab Toronto, koja se organizira posebno za kanadske filmaše.     Među službenim festivalskim programima ističe se Gala Presentations u sklopu kojeg će biti prikazano 10 filmova:
 
Komična priča iz viskog društva redatelja Mikea Barkera 'A Good Woman' u Torontu će imati svoju svjetsku premijeru. Helen Hunt glumi proračunatu stariju ženu kojoj se sviđaju bogati, oženjeni muškarci, a osim nje u ovoj priči o Amerikancima u Italiji 30-tih godine filmu glume i Scarlett Johansson i Meg Windemere. Film se temelji na drami Oscara Wildea.   *'Beyond the Sea' je dugoočekivani film Kevina Spaceya koji ga je režirao i odglumio glavnu ulogu. Radnja prati pjevača Bobbya Darina i njegov trnoviti put do slave.
*'Downfall' Olivera Hirschbiegela donosi izvanredni portret Hitlera kojega jer utjelovio glumac Bruno Ganz. Radnja se odvija u posljednja 72 sata prije pada Berlina na kraju Drugog svjetskog rata.
*'Five Children and It' se temelji na klasičnoj priči za djeci E. Nesbita, a redatelj John Stephenson ga je osmislio kao dijelom animirani-dijelom igrani film. Glavne uloge imaju Kenneth Branagh i Freddie Highmore.
*'Arsene Lupin' Jeana-Paula Salomea govori o džentlmenu i provalniku iz 19. stoljeća koji se zaljubljuje tijekom jedne od svojih avantura. Kristin Scott Thomas glumi u ovoj šarenoj i pitoresknoj adaptaciji novele 'The Countess of Cagliostro'.    Beyond the sea   *Andy Garcia glumi slikara Amedea Modigliania u 'Modigliani' Micka Davisa. Radnja je smještena u Paris nedugo nakon Prvog svjetskog rata, a opisuje umjetničko nadmetanje Modiglianija i Picassa. *'An Italian Romance' redatelja Carla Mazzacuratija je priča o dvoje udaljenih ljubavnika i o njihovoj strastvenoj ljubavi kada se ponovo sretnu.
*'Return To Sender' Billea Augusta je priča o odvjetniku čiji klijent dobije smrtnu kaznu. On se počinje dopisivati s osuđenicima na smrt i zaljubljuje se u jednog od njih.
*Sir Richard Eyre snimio je 'Stage Beauty', priču o životu glumca Edwarda Kynastona u Londonu 1661. godine, koji glumi samo ženske uloge. Problemi nastaju kada kralj Charles II zabrani zamjenu spolova na sceni.

*U sklopu Gala Presentations biti će još prikazani i 'The Motorcycle Diaries' Waltera Sallesa. *Niz zvučnih glumačkih i readteljskih imena nastavlja se sa Alom Pacinom, Jeremyem Ironsom i Josephom Fiennesom koji svi glume u adaptaciji Shakespeareove drame 'Merchant of Venice' koju je režirao Michael Radford.
*Colin Firth u 'Traumi' Marca Evansa glumi čovjeka koji se probudi iz kome nakon automobilske nesreće i otkriva da mu je žena ubijena. Ili nije?
*Johnny Depp i John Malkovich glume u najavljivanom 'The Libertine', priči o duhovitom pjesniku na dvoru kralja Charlesa II koji zamalo izazove rat između Engleske i Francuske.   A Dirty Shame
*Kultni redatelj John Waters predstaviti će 'A Dirty Shame', u kojem glume Tracey Ullman i Johnny Knoxville, a redatelj 'Trainspottinga' Danny Boyle će prikazati 'Millions' o grupi dečkiju koji pronađu plijen pljačke i imaju tjedan dana da ga potroše. 
*'On the Outs' Michaela Skolnicka je drama o trojici maloljetnih latinoamerikanaca iz New Jerseya čiji se životi isprepliću u popravnom domu, a Michael Winterbottom prikazuje svoj '9 Songs'.   Zahvaljujući reputaciji koja ga prati, Toronto International Film Festival postao je prava meka mnogim produkcijskim kućama koje odlučuju svoje filmove premijerno prikazati upravo na njemu. To je slučaj i ove godine pa će više od 80 posto prikazanih filmova imati svoju premijeru u Torontu.
Popis svih njih, kao i detalje o programu Toronto International Film Festivala možete pronaći na službenim stranicama.
Komentari

Nema komentara.