Fantastična četvorka pri kraju - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Fantastična četvorka pri kraju

Fantastična četvorka pri kraju

Animirano-igrana super-kolizija ideja i druge Fantastične novice - sada i tu. Ne budite ignoranti.

r.k. 30.12.2004 0 komentara

Fantastična četvorka pri kraju

Baš kada se trebalo završiti sa snimanjem filma 'Fantastic Four', jedna druga super-obitelj, ona Pixarova tj. njihov animirani 'The Incredibles', pomutila je stvar filmskoj ekipi. Autori i producenti igrane verzije Marvelovog strip-klasika, nakon što su u 'Incrediblesima' vidjeli koja čuda izvodi Elastic-girl, odlučili su promijeniti cijelu finalnu trećinu svog uratka.

Tako sada scenaristi i producenti 'bildaju' akciju završetka s utezima teškim 20 milijuna $. Ima da nam oči ispadnu koliko atraktivno će se Mister Fantastic rastezati ekranom. E da, ulogu glavnog negativca Dr. Dooma dobio je Julian McMahon. Čovjek očito ima zanimljiv glas, budući će mu lice cijelo vrijeme biti prekriveno željeznom maskom. Koga interesiraju informacije o cijelom projektu, neka se časkom uputi na iscrpan nam FILMSKI članak, a za one koji žele znati više o svijetu Fantastične četvorke, eto zanimljivog sajta.

Na snimanju

Vi koji se zanimate za kreativni proces stvaranja ideje danas poznate kao 'F4', pratite dalje. Krajem 1950-ih godina, američki strip-kreativci polako su izlazili iz zatišja u koje je tamošnju strip-scenu natjerao Dr. Frederic Wertham, vođa senatskog vijeća za istraživanje utjecaja stripa na delikvenciju maloljetnika. O jao! Zadaću oživljavanje tada zamrlog superhero-motiva, zadali su si autori DC Comics stripova. Prvi junak izvučen iz naftalina bio je Flash (1956). Uslijedili su njegovi poznatiji drugari Superman i Batman, ali i cijeli niz više ili manje logičnih heroja.

1960-e DC doživljava golem uspjeh stripom 'Justce League of America', koji se temelji na suradnji nekoliko superjunaka (Flash, Wonder Woman i dr.). Trenutačni financijski profit DC-jeva uratka, nagnao je ljude u Marvelu na razmišljanje. Upregli kreativci umove i krenuli prekopavati po plejadi likova koje su izmišljali zadnjih dvadesetak godina (živopisna imena slijede kako čitaš: Kapetan Amerika, Sub-Mariner, Marvel Boy, Venera i dr.). Zaključili su, kao prvo, da bi i oni kao i DC-evci, trebali napraviti priču o grupi superheroja. Zatim je slijedilo kopiranje plamtečeg lika iz DC-eva stripa i - eto nastade The Human Torch (Ljudska baklja).

Leejeve crtkarije lijevo i Plastični čovjek desno

Glavni Marvelov urednik Stan Lee predložio je jedan ženski lik koji bi privukao žensku publiku. I eto nam Invisible Woman! Kako bi zadovoljili publiku željnu čudovišnih likova, stvoriše oni kameno-čovjekoliku mrcinu - Stvar. Za posljednji su lik sačuvali tada atraktivnu sposobnost rastezanja, te su od slabije izdavačke kuće preuzeli i modificirali lik Plastičnog čovjeka. Ostale su još sitnice kao samo ime četvorke (Leejev prepoznatljiv pridjevski dodatak - Fantastična četvorka), dizajn odjela (Jack Kirby po prvi puta se uvodi koncept uniforme, ne pojedinačnog kičastog strecha), te logo (Leeova črče vidljive su na slici).

Cijelu ideju je Stan Lee, inače poznat kao otac mnogih Marvelovih superjunaka (Spider-man recimo), u suradnji s Jackom Kirbyjem, iskristalizirao do onoga što danas poznamo kao kultni uradak. Film na platnima očekujemo početkom srpnja. Par tjedana prije počinje Batman, a tu negdje naći će se mjesta i za X3.

Strip-ignoranti, evo vam prilike da se kulturno uzdignete!

Komentari

Nema komentara.