Woman, Wonder Woman - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Woman, Wonder Woman

Woman, Wonder Woman

Osim što k'o fol pozitivno djeluje na žensko samopoštovanje, ova teta širi čiste proamerske propagandne priče. Freedom! Ili?

m.n. 17.03.2005 0 komentara

Woman, Wonder Woman

Činjenica da će na velike ekrane još jedna strip legenda možda i nije neki presedan, no pri srcu nam je nekako ljepše jer je (napokon) u pitanju jedna žena. No, je li sve tako bezazleno? Wonder Woman je još jedan lik iz fenomenalne tradicije DC Comicsa, jednog od najpoznatijih strip izdavača, koja mirno može stati uz bok likovima Flasha, PlasticMana, Batmana i Watchmena.

Njenu kreaciju potpisuje psiholog (!) William Moulton Marston, koji kao edukacijski savjetnik u Detective Comics dolazi početkom četrdesetih. U šumi stereotipno muških heroja, dolazi na ideju da nadnaravne sposobnosti da ženskom liku, jer je i u privatnom životu smatrao da su žene iskrenije, točnije i pouzdanije od svojih partnera.

A da vidite kako ne želimo potkrijepljivati nikakve klišee, evo njegove izjave iz 1943. godine: 'Niti žene ne žele biti žene tako dugo dok se femininoj strani ne da više snage i moći. Ne žele biti nježne, submisivne i pomirljive tako dugo dok se na njihove kvalitete gleda kao na slabosti'. Ako stavimo sav taj kvazifeminizam na stranu, prozaičan im je cilj ipak bio - zaraditi. No, niti američka propaganda ovdje nije zanemariva stavka.

Lynda Carter kao Wonder Woman sedamdesetih

Intrigantna i luda priča nastaje negdje u jeku napada na Pearl Harbour, a osim teta, tiče se i kapetana Stevea Trevora, američkog pilota čiji se avion ruši na Paradise Islandu, otočiću gdje žive samo besmrtne i uvijek mlade žene. Njihova će princeza i naša glavna junakinja, Diana, odnjegovati nesretnog pilota, da bi joj njezina majka darovala odjelce po uzoru na američku zastavu te je poslala s Trevorom u Ameriku da se bori za demokraciju i jednaka prava žena.

U SAD-u najprije preuzima alter ego bolničarke, a prvi joj je kostimirani protivnik Dr. Poison, koji je američke vojnike nagovarao da zanemare naredbe. Poslije se pokazalo da je Poison ustvari predivna japanska princeza Maru, a tradicija inverzije muških neprijatelja u ženske se nastavlja i u kasnijim serijalima.

Prvi nastavak 'Wonder Woman' izdan je u prosincu 1941., u 8. broju All Star Comicsa, da bi zbog izuzetne potražnje za samo šest mjeseci dospjela do samo svoje knjige. Da njezina slava nije blijedila i da je filmska ekranizacija bila samo pitanje trenutka, pokazuje i podatak da je heroina tijekom sedamdesetih dospjela i na male ekrane – za ABC i CBS ju je utjelovila Lynda Carter, nekadašnja američka misica.

Projekt je već odavno vezan uz Warner Bros, a Comingsoon prenosi da će i scenarij i režiju potpisati Joss Whedon koji se proslavio serijalom 'Buffy ubojica vampira'. Na kraju, čini nam se bitnim istaknuti indikativni politički i povijesni momenat iračkih kriza i bushevskih dominacija u kojem se 'Wonder Woman' izvlači, jer ipak se radi o neprikrivenom pranju mozga na američki način.

Komentari

Nema komentara.