Mrtav, mrtviji, najmrtviji - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mrtav, mrtviji, najmrtviji

Mrtav, mrtviji, najmrtviji

George A. Romero, zombie daddy, opet nam dolazi na vrata. Iako je na to čekao dva desetljeća, kritike daju naslutiti da još nije potpuno zahrđao.

m.n. 23.06.2005 0 komentara

Mrtav, mrtviji, najmrtviji

Dragi ljubitelji gnjusoba i razjapljenih utroba, svjetska premijera četvrtog filma koji proširuje originalnu trilogiju kojom je Romero udario temelje zombofiliji održana je na CineVegas Film Festivalu. O značaju pokreta koji je pokrenut još davne 1968. filmom 'Noć živih mrtvaca' izlišno je govoriti – kultno mu je najbolja etiketa. S mrtvima je, svim godinama unatoč, prema Hollywood Reporteru, otprilike ista situacija – još uvijek teturaju zemljom, buljavih i izokrenutih očiju, gladni svježeg ljudskog mesa, uz sveprisutnu alegoriju na današnje društvo.

Ako vas i samo ovlaš gricnu, pitanje je vremena kada ćete se i vi pridružiti njihovoj vojsci, dok je jedini način da ih se usmrti ostao jednostavan hitac u čelo. Borba između živućih i neumrlih (jer zombiji su negdje u sredini), slavnom je redatelju i scenaristu još uvijek metafora za poigravanje s raznim političkim i socijalnim temama. Ovaj put s nešto etabliranijom glumačkom ekipom. 

Neumoljivi i gladni....

Budući da smo gradivo u kratkim crtama ponovili, krećemo na novosti. Uvjerljiva je fraza i ovaj put 21. stoljeće jer Romero je, kažu, iskoristio sve inovacije u svijetu dizajna, vizualnih efekata i dobrog starog make up-a, što će reći da su leševi puno uvjerljiviji i ušminkaniji nego su ikad bili. Yahoo navodi da bi tradicionalne Romeriste mogla razočarati činjenica da je velik naglasak stavljen na akcijske scene koje u nekoliko momenata podsjećaju na neke militarističke filmove i odvlače pažnju od, ah, usmrdjelih trupala.

Vođa živih mrtvaca simboličnog imena Big Daddy (Eugene Clark) svoju gnjusnu vojsku predvodi na posljednju utvrdu živućih i privilegiranih – kompleks Fiddler's Green gdje su se ovi zabarikadirali ne bi li nekako ostali živi. Žive (i bogate) koji se štite ogromnim oklopnim vozilom Dead Reckoning predvodi mogul Kaufman (Dennis Hopper), no njihovi se izgledi smanjuju s povećanjem sukoba u vlastitim redovima. Dok napetost raste, mrtvaci se sve više i više približavaju...

Film je dobio R oznaku zbog eksplicitnog nasilja, seksualnosti i opscenosti, a koliko su mrtvi još uvijek živi – škicnite sami (trailer)!

Komentari

Nema komentara.