Otimači izgubljenog kovčega, 2 put - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Otimači izgubljenog kovčega, 2 put

Otimači izgubljenog kovčega, 2 put

Trojica američkih klinaca za svoju su dušu 1982. snimila remake ‘Otimača izgubljenog kovčega’. Sada će drugi snimati film o njima.

s.p. 22.05.2007 0 komentara

Otimači izgubljenog kovčega, 2 put

Davne 1982. trojica su 12-godišnjaka iz Mississipija, Chris Strompolos, Eric Zala i Jayson Lamb odlučila snimiti vlastiti remake ‘Otimača izgubljenog kovčega’, koji su godinu ranije bili ogromni svjetski hit. Za razliku od Lucasovog filma, ovaj njihov nije imao budžet od par milijuna dolara, a ni digitalne efekte, već je sniman na VHS-u i na trošak dječjeg džeparca.

Poslije prvih pokušaja snimci su bili užasni, ali momci su snimali ispočetka i ispočetka, i naučili puno o glumi, osvjetljenju i snimanju. Imali su dosta problema, jedan se umalo i ugušio na snimanju, no onaj koji je glumio Indianu bio je sretnije ruke - isprobao je prvi poljubac na setu s lokalnom ‘glumicom’.

Vrijedi spomenuti da su momci za izradu svog filma koristili i zabranjena sredstva, prokrijumčarili bi kameru na kino projekcije pravih ‘Otimača’, da bolje skinu dijaloge i efekte. Nitko od njih nije imao iskustva u snimanju filmova, glumci su bili ekipa iz škole a na kraju su s posuđenom video kamerom uspjeli napraviti pravi 100-minutni film. ‘Raiders of the Lost Ark: The Adaptation’ imao je svoju premijeru 1989., pred publikom u lokalnoj tvornici, a zatim je film zaboravljen.

Gotovo 15 godina kasnije, VHS-ica je pala u ruke Harryja Knowlesa, sa sajta Ain't It Cool News, i počela je medijska slava. Dečki su pozvani na Lucasov ‘Skywalker Ranch’, a prošli su i turu kroz Spielbergov studio Amblin Entertainment, gdje su sreli svog uzora. Paramount je najavio i snimanje filma o mladim filmašima, producirat će ga Scott Rudin (‘Kraljica’, ‘Sati’), a scenarist će biti Daniel Clowes (‘Svijet duhova’). Dečki se i sada bave zanimanjima vezanim uz njihov mladenački hobi; Lamb se bavi multimedijom i radi na dokumentarcu ‘When We Were Kids’, Strompolos je glumac, pisac i producent, a Zala je menadžer u tvornici igara.

Na kraju balade, vidi se da se amaterski filmovi itekako isplate, pa slijedeće godine očekujemo veću gužvu na Reviji amaterskih filmova u Zagrebu.

Komentari

Nema komentara.