San Sebastian završio i nagradio - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      San Sebastian završio i nagradio

San Sebastian završio i nagradio

Wayne Wang pobijedio, Cronenberg izvisio. Carlos Saura dobio je posebnu, a Liv Ullmann i Richard Gere nagrade za životno djelo.

s.p. 01.10.2007 0 komentara

San Sebastian završio i nagradio

Završio je 55. međunarodni filmski festival u San Sebastianu, a žiri pod predsjedavanjem američkog pisca i redatelja Paula Austera ('Dim') objavio je dobitnike nagrada. Festival je 20. rujna otvorio 'Eastern Promises' Davida Cronenberga, koji je bio favorit domaće kritike, ali je otišao praznih ruku.

Umjesto njega, najboljim u konkurenciji 16 filmova proglašen je 'A Thousand Years of Good Prayers' /NASLOVNA/ Waynea Wanga, koji je osvojio Zlatnu školjku za najbolji film, te nagradu za najboljeg glumca (Henry O.). Priča je to o kineskom ocu koji putuje u Ameriku da posjeti svoju razvedenu kćerku, te joj planira pronaći novog muža.  

Najbolja glumica je Španjolka Blanca Portillo, koja je odigrala bivšu zatvorenicu u filmu 'Seven Billiards Tables', a za scenarij filma nagrađeni su Gracia Querejeta i David Planell, koji su tu nagradu podijelili sa scenaristom Johnom Saylesom, autorom priče za blues dramu 'Honeydripper' koju je sam i režirao. Najbolji redatelj je Nick Broomfield, koji je snimio dramu o ratu u Iraku 'Battle for Haditha'. A posebna nagrada žirija pripala je niskobudžetnom iranskom djelu 'Buddha Collapsed Out of Shame', debitantskom filmu 19-godišnje režiserke Hane Makmalbaf. Riječ je o još jednoj iranskoj socijalnoj drami, koja pripovjeda o dječjem zlostavljanju i netoleranciji. Posebno je pohvaljena fotografija filma i izvanredna izvedba dječje glumice Nikbakht Noruz.  


'Honeydripper', r: John Sayles, trailer

Jedno od iznenađenja festivala je i 'Caramel' Nadine Labaki, koji je osvojio TCM Nagradu publike i Nagradu mladih, a riječ je o libanonskom filmu koji je ujedno i romatična komedija i ženska priča. 75-godišnji španjolski redatelj režiser Carlos Saura je po drugi put dobio posebnu nagradu festivala a čini se da glazbeno-plesačke teme dominiraju njegovim filmovima - 1995. je snimio 'Flamenco', 1998. 'Tango', a u svom zadnjem filmu 'Fados' govori o melanholičnoj portugalskoj glazbi fado.  


'Caramel', r: Nadine Labaki, trailer

San Sebastian je inače najvažniji španjolski i jedan od najuglednijih europskih festivala, 2006. je u natjecateljskom programu prikazan i hrvatski film 'Karaula' Rajka Grlića. Ove godine je festival bio pun zvijezda, obnovljeni početak festivala ilustrira i ponovno otvaranje Teatra Victoria Eugenia, u kojemu je 50-ih godina festival i pokrenut. Nagradu za cjelokupni filmski opus dobili su Liv Ullmann i Richard Gere, koji je iskoristio priliku da u Europi govori protiv američke politike - nadamo se da neće završiti kao Dixie Chicks. Osim njih, festival su posjetili i američke zvijezde kao što su Demi Moore , koja je nastupila u 'Flawlessu' Michaela Radforda, te Samuel L. Jackson, koji je predstavio 'Cleaner', triler Rennyja Harlina.   

Komentari

Nema komentara.