Best movie! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Best movie!

Best movie!

Priča o velikom nogometašu Georgeu Bestu je ujedno i priča o velikoj tragediji – najbolji s loptom nije se štedio ni kad je imao bocu u rukama.

s.p. 28.11.2008 0 komentara

Best movie!

Legendarni igrač Manchester Uniteda George Best dobit će još jednu filmsku biografiju. BBC2 još nije objavio ime projekta, ali najavljuje skoro emitiranje TV filma koji se počeo spremati. Film će se snimati u Belfastu i Manchesteru, a fokusirat će se na razdoblje 1960-tih i 1970-tih, kada je Best ostvario vrhunske (the best) rezultate - s ekipom je osvojio nacionalni europski trofej, a osobno je rušio rekorde u ženskarenju i pijenju alkohola. Zbog problema sa alkoholom mu je presađena jetra i morao je uzimati dodatne lijekove, a kao nuspojava toga uslijedila je infekcija bubrega i smrt u 59. godini.

Za scenarij je zadužen Terry Caffola, koji je 2003. nagrađen za hvaljenu dramu o Sjevernoj Irskoj, 'Holy Cross'. Ulogu Besta dobio je ljepuškasti Tom Payne, kojeg je naša publika upoznala u serijama 'Waterloo Road' i 'Nabrijani'. Njegovu majku Anne, na koju je Bestova bolest imala strašan utjecaj, glumi Michelle Fairley koju znamo iz 'Uljeza', a oca tumači Lorcan Cranitch koji je također iskusni televizijski veteran ('Cracker - psihološki pristup').


George Best, intervju iz 1973.

Payne je izjavio da je 'uzbuđen i počašćen što će igrati nogometnu ikonu i junaka', a Besta inače i smatraju jednim od najvećih nogometaša svih vremena. Tim veća je tragedija kako je uspio upropasti svoju karijeru i život s alkoholizmom, a BBC će iskoristiti ovaj film za svoju kampanju promicanja svjesnosti o psihičkim problemima. Izvršni producent Nick Mirsky izjavio je da je Best 'najkarizmatičniji nogometaš kojeg je Britanija proizvela', ali i 'britanska najpoznatija žrtva alkoholizma'. Film se stoga najavljuje kao 'senzitivna studija alkoholizma' i pokazat će učinak koji je pijenje alkohola imalo na Besta, ali i na njegovu majku i ostatak obitelji.

Prije ovog filma, 2000., snimljen je film 'Best', u kojem su glumili John Lynch i Patsy Kensit, a Bestova vječna popularnost motivira filmaše da uvijek iznova snimanju nove biografije. Možda je vrijeme i da HTV počne snimati biografije naših problematičnih nogometaša - to bi sigurno povećalo gledanost domaćih filmova.

Komentari

Nema komentara.