Patrick Swayze (1952.-2009.) - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Patrick Swayze (1952.-2009.)

Patrick Swayze (1952.-2009.)

Odličan plesač, zvijezda romantičnih filmova i odani suprug izgubio je bitku s rakom gušterače.

s.p. 15.09.2009 3 komentara

Patrick Swayze (1952.-2009.)

Nakon duge borbe s rakom gušterače preminuo je poznati glumac Patrick Swayze. Njegova glasnogovornica Annett Wolf objavila je da je otišao spokojno, u krugu obitelji. Rak mu je dijagnosticiran u siječnju 2008. godine, no glumac se nije predavao i pružao je primjer u svojoj borbi protiv raka, a nastavio je i glumiti na televiziji.

Swayze je baš navršio 57 godina, rođen je u Hustonu 18. kolovoza 1952., bavio se baletom i nastupao na Broadwayu, što će mu jako pomoći u njegovoj plesačko-glumačkoj karijeri. Među prvim filmskim nastupima bio je onaj u generacijskom filmu F.F. Coppole 'Autsajderi', a glumio je u kultnom 'partizanskom' filmu Johna Milliusa 'Crvena zora'. Veliku popularnost stekao je kao Orry Main u TV seriji o građanskom ratu 'Sjever i jug'.


Patrick Swayze i Jennifer Grey - 'The Time of My Life' ('Dirty Dancing')

Najveća uloga u karijeri bit će ona u tinejdžerskom filmu 'Prljavi ples' 1987., kada je uspješno kombinirao svoje plesačko i glumačko umijeće, te postao idol 80-tih. Za taj film je napisao i otpjevao pjesmu 'She's like the wind' koju je posvetio supruzi Lisi Niemi s kojom je bio u braku od 1975. pa sve do smrti.

Poslije tog filma okušao se u akcijskim filmovima ('Next of Kin', 'Road House'), no uspjeh na kino-blagajnama ponovio je romantičnom ulogom u filmu 'Duh', gdje mu je partnerica bila Demi Moore. Jedan od posljednjih njegovih filmova bila je drama 'Powder Blue' (poznata po sexy scenama Jessice Biel), a filmofili će ga vjerojatno najviše pamtiti po nastupu u kultnom filmu 'Donnie Darko'. Njegovoj obitelji dolaze brojni izrazi sućuti, a Demi Moore je povodom Swayzeove smrti citirala Patrickove riječi iz 'Duha': 'Ljubav koji imaš u sebi odnosiš sa sobom...'


Patrick Swayze odlazi na Nebo - završna scena iz 'Duha'.

Komentari
A: uredništvo 16.09.2009 Pogledaj profil

Imaš pravo, citadel, prava je šteta što HTV više ne prikazuje nikakve filmske maratone, pa čak ni "memorijalne". Imaju cikluse filmova (sad je u điru ciklus Aliena i Predatora), ali maratone... ne :(

A: citadel 16.09.2009 Pogledaj profil

Nisam gledao mnoštvo njegovih filmova i nije mi bio u užem krugu najdražih glumaca ali sam ga cijenio. Žao mi je što je umro relativno mlad. Mislim da bi HRT mogao se malo odužiti uz maraton njegovih filmova.

A: anamiek 15.09.2009 Pogledaj profil

Počivao u miru
Rado smo ga gledali u svim filmovima i serijama, drhtali sa njim u opasnostima Sjevera i juga, plesali prljavo, i uzdisali uz duha.
Hvala ti na dobrim ulogama