MGM pred prodajom? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      MGM pred prodajom?

MGM pred prodajom?

Poznata filmska kompanija ima milijarde dolara dugova pa je ne može spasiti ni James Bond!

s.p. 13.11.2009 0 komentara

MGM pred prodajom?

Izgleda da će ugledni studio MGM biti rasprodan, a filmski arhiv MGM-a i United Artistsa otići će kupcu koji ponudi najviše! Dugovi MGM-a navodno iznose već 3.7 milijardi dolara, u travnju 2010. dolazi na naplatu rata kredita od 250 milijuna, u lipnju 2011. treba platiti milijardu dolara duga, a 2012. 'kusur' od 2.7 milijardi. Bankrot se čini neizbježan, osobito zato što MGM od filmskih i televizijskih prava zarađuje samo 500 milijuna dolara godišnje, a recesija je umanjila i te brojke.

Na dražbu će otići bogata arhiva u kojoj se izdvaja kolekcija Jamesa Bonda i cijela Bondova franšiza koja je zadnjih godina ostala glavni MGM-ov projekt. Na posebnoj rasprodaji mogao bi otići i Lav Leo, maskota MGM-a koja je obilježila djetinjstvo mnogih filmofila. Uz Lava Lea uvijek je stajao i slogan 'Ars Gratia Artis' ('Umjetnost radi umjetnosti'), a zlobnici kažu da već dulje vrijeme kompanija ne proizvodi zaradu, pa valjda samo i postoji radi umjetnosti.

O povijesti MGM-a već smo pisali ovdje, nekada je taj filmski div proizvodio 'Zameo ih vjetar' i 'Čarobnjaka iz Oza', no ove godine je proizveo samo 3 filma, i to u koprodukciji. Riječ je o filmovima 'Fame: San o slavi', 'Pink Panther 2' i 'Otmica metroa 123', a nijedan od filmova nije postigao značajniji uspjeh. Puno nade ulagalo se u koprodukciju 'Hobita', ali očito je da MGM-u neće pomoći ni Gandalfova čarolija...

Komentari

Nema komentara.