Oslobođen Džafar Panahi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Oslobođen Džafar Panahi

Oslobođen Džafar Panahi

Iranski redatelj Džafar Panahi bio je u zatvoru zbog antirežimskih stavova, a sada je pušten - je li pomogla kampanja u Cannesu?

s.p. 26.05.2010 0 komentara

Oslobođen Džafar Panahi

Nakon dva mjeseca u zatočeništvu, konačno je oslobođen iranski filmaš Džafar Panahi! Panahi je uz jamčevinu u vrijednosti od 200.000 $ izišao iz zloglasnog zatvora Evin u Teheranu, a vlasti su objavili da još uvijek može slijediti suđenje. Redatelj i njegova obitelj uhapšeni su u ožujku zbog očitih političkih razloga, s tim da je obitelj ubrzo puštena.

Antirežimski redatelj Panahi je osvojio nagrade na brojnim filmskim festivalima, pa je imenovan članom žirija festivala u Cannesu, ali su u veljači vlasti odbile dati dopuštenje da putuje u Berlin. Nakon hapšenja koje je uslijedilo mjesec dana kasnije, filmske zvijezde predvođene iranskim redateljem Abbasom Kiarostamijem počele su kampanju za Panahijevo puštanje na slobodu. Posebno je zapažena bila glumica iz Kiarostamijevog filma Juliette Binoche koja je iskoristila trenutak kada je primala Zlatnu palmu za najbolju glumicu da još jednom podsjeti na sudbinu Panahija.

Sada je Panahi pušten, ali je pitanje je li to bilo zbog kampanje u Cannesu. Prije tjedan dana Panahi je počeo štrajk glađu, pa vjerojatno vlasti nisu željele stvoriti novog mučenika. Represija u Iranu se nastavlja, a vidjet ćemo hoće li filmaši u umjetnici nastaviti propitivati svoj režim.

Komentari

Nema komentara.