Batwoman - nova lezbijska ikona - Hot Spot
Home      Vijesti      Filmski      Hot Spot      Batwoman - nova lezbijska ikona

Batwoman - nova lezbijska ikona

Ovu superjunakinju voljet će i dječaci i djevojčice jer ona žestoko mrzi nepravdu i strasno voli prijateljice. Čekamo Angelinu za ekranizaciju!

s.p. 10.02.2009 0 komentara

Batwoman - nova lezbijska ikona

Na konvenciji ljubitelja stripova u New Yorku Batwoman je izašla iz ormara! Naime, scenarist stripa Greg Rucka i crtač J.H. Williams najavili su da će ove godine izići 12 epizoda stripa o Catwoman, koja će izgleda postati najpoznatiji lezbijski superheroj.

Iako su neki objavili da će Batwoman tek sada objaviti svoje sklonosti, poznavatelji te junakinje već dobro znaju njezine istospolne afinitete. Batwoman se predstavila kao lezbijka već 2006., u serijalu '52' u kojem je Kathy Kane (pravo ime Batwoman!) bogatašica koja je vrlo bliska s bivšom policajkom Renee Montoya. Tako se u jednom kadru stripa dvije 'prijateljice' i poljube /naslovna/ i tako slikovito priznaju svoju vezu. 

Ironija je da je 1956. Catwoman nastala i kao 'alibi' za Batmana koji je u starim stripovima čak i spavao u istom krevetu s mladim pomoćnikom Robinom, pa su se pojavile razne sumnje u njihovu spolnost. Zato je krajem 1950. uveden novi lik, Batwoman koja je bila u platonskoj vezi s Batmanom, ali nikad nije prelazila granice čednosti koje su vladale u tim konzervativnim vremenima.

U rujnu 1979. Batwoman je u jednoj epizodi ubijena, ali kao i većina superjunaka, u modernom dobu dobila je i novu, svježu inkarnaciju. Tako u modernim epizodama Kathy Kane ne samo da je Catwoman nego se otkriva da je i židovka, pa slavi svoj blagdan Hanuku. Hanuka se poklapa s Božićem pa Kathy slavi zajedno s partnericom Renee koja joj uputi pravu čestitku - poljubac u usta.

Renee Montoya, koju strip ljubitelji poznaju i kao Lady Question, u serijalu o superjunacima je i cura u koju se zaljubljuje iskvareni Two-Face. Kada odbije njegovu ljubav, on joj podmeću ubojstvo i dodatno ju kompromitira iznoseći u javnost da je lezbijka. Tako seksualne sklonosti postaju važan dio fabule, što je i bila namjera strip izdavača DC. Čelnik DC-a je izjavio da ove promjene 'odražavaju stanje u društvu', a i uvijek je zanimljivo imati što različitije likove. Zanimljivo je da se u posljednjim verzijama serijala Batman i Superman povlače iz borbe za pravdu, a dok nema dečkiju -  cure se međusobno zabavljaju.

Komentari

Nema komentara.