Putokaz za Tabor Film Festival - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Putokaz za Tabor Film Festival

Putokaz za Tabor Film Festival

Približava se Tabor Film Festival, Motovun kratkog filma, pa je vrijeme da vas pobliže upoznamo s brojnim sadržajima.

16.06.2004 0 komentara

Već smo najavljivali ovaj festival, ali nedavno su organizatori izašli s cjelokupnim programom i novodizajniranim stranicama pa svakako bacite klik i saznajte kratke opise filmova i izaberite najzanimljivije blokove programa, jer nema smisla da predstavljamo svaki od stotinjak naslova. Toliki davež ipak nismo. Ali ipak ćemo spomenuti najpoznatnije autore i shortove na ovogodišnjem TTF.

Tu je već opjevani oskarovac Adam Elliot i njegov animirani film 'Harvie Krumpet',  'Eternal Gaze' autora Sam Chena (kandidat za Oscara za animirani film 2004.). Biti će  prikazano i ponešto selekcije sa ovogodišnjeg Cannesa: 'Čovjek bez glave' redatelja Juana Solanasa, 'Fast Film' Virgila Widricha, te 'Tko je mačka?' Petera Meszarosa. Uz spomenute, tu je i mnogo drugih kvalitetnih filmskih naslova koji su dobili ili će tek dobiti nagrade, kao što je bio slučaj s prošlogodišnjim pobjedničkim filmom 'Terminal' koji je nakon TFFa osvojio desetak međunarodnih festivalskih žirija.

Filmski program festivala podjeljen je u 4 kategorije.
Međunarodna konkurencija – najveća i jedina natjecateljska kategorija u kojem je ove godine 56 naslova iz 22 države, a sastoji se od šest cjelovečernjih programa koji će biti prikazani svake večeri u 21:00 u kinu Tabor Varoš. Reprizne projekcije filmova u međunarodnoj konkurenciji biti će prikazane u Kinu Rustica.

Neprilagođeni je specijalni program u kojem se nalaze zanimljivi filmovi koji nisu uspjeli upasti u službenu selekciju. Iako se Neprilagođeni neće natjecati za glavne nagrade, ulaze u konkurenciju za nagradu publike i trofej 'Glas Veronike'.

Nagrade

Gost Festivali - kategorija u kojoj se ove godine prikazuju filmovi sa 4 festivala koja se ovom prilikom promoviraju:
* Interfilm iz Berlina predstaviti će dva programa, Love & Disaster i Food Attack
* Slow Food On Film, talijanski filmski festival s filmovima na temu hrane
* RAF (revija amaterskog filma)
* Hrvatska revija jednominutnog filma iz Slavonske Požege

Retrospektive je novi program posvećen afirmiranim filmskim autorima i njihovim ostvarenjima u formi kratkometražnog filma, pa ćemo tako ove godine prikazati dijelove kratkometražnih opusa sljedećih redatelja:
* Rajko Grlić -  šest kratkometražnih filmova: 'Pariži', 'Istria', 'Pitka voda i sloboda III', 'Pričam ti priču', 'Sve jedno drugo pojede', 'Stina' i 'Zagreb'.
* Radislav Jovanov Gonzo - izbor 20 najboljih glazbenih video spotova iz rock glazbe.
* Jan Švankmajer – retrospektiva u 2 programa češkog majstora animacije i filma čijim se radovima motiv hrane (koja je tema ovogodišnjeg TFF) koristi  na nadrealan i vrlo opskuran način.
* Virgil Widrich – predstavljanje novog DVD-a proslavljenog Austrijanca: Copy Shop (34 festivalske nagrade i nominacija za Oscara), Fast Film (25 festivalskih nagrada) i TX-transform u kojem se primjenjuju revolucionarne filmske metode bazirane na teoriji relativnosti.
Sve projekcije iz ovog programe će biti prikazane u kinu Rustica u vremenu od 10:00 do 19:00.

Popratni program festivala uključuje Komikaze (radionica stripa), Matamedia Mobile (tehnike crtanja vatrom) i Labin Art Express (performance Genetska Liturgija) vezani su iz program Clubture-a. Ali to nije sve! Tu su još i svaku večer zabavna i glazbena događanja, od kojih je najimpresivniji nastup Korai Oröma iz Budmpešte koji u svom sastavu broji 12 muzičara i 5 VJ-a zadnjeg dana festivala na Happy End partyju.

Veliki Tabor

Festivalski trofej je kao što znate - lubanja. Objašnjenje se nalazi u mitu o Veroniki Desiničkoj, seoskoj djevojci koju su brutalno ubili grofovi Celjski u dvorcu Veliki Tabor, gdje je i pronađena lubanja mlade djevojke. Na festivalu se dodjeljuju ukupno četiri nagrade:
* 'Veronikina Lubanja' - najbolji film festivala  - trofej i 1000 eura
* 'Gladna Veronika' - najbolji film na temu „hrana“ - trofej i 500 eura
* 'reAnimirana Veronika' - nagrada za najbolji animirani, experimentalni ili dokumentarni film - trofej
* 'Glas Veronike' - nagrada za najbolji film po mišljenju publike
Žiri još ima pravo dodijeliti specijalne pohvalu nekom filmu.

Filmove u konkurenciji nagrađivat će tročlani međunarodni žiri u sastavu:
Luca Boso - direktor Cinema Corto In Bra Festival - Slow Food On Film,
Matthias Groll – direktor Interfilm Berlin distribucije,
Ivan Ladislav Galeta - profesor na ALU, poznati autor experimentalnih filmova

Ove godine selektori, a ujedno i organizatori, su Nenad Borovčak, Jasmina Bogović i Ljubica Anđelković.

Pitate se kako da opstanete u ovoj džungli događanja? Pa što se tiče smještaja i hrane tu je besplatni kamp 'v plavem trnacu' s wcom i tušem. Pošto je tema festivala hrana, možete birati između između tri kuhinje: kuhinja hrvatskog zagorja, makrobiotička i kineska kuhinja.
Za jednu projekciju potrebno je izdvojiti 20, za dnevnu kartu 50, a za festivalsku ulaznicu 200kunića, a ulaznice se prodaju isključivo na  festivalu.

Eto, sad ne možete reći da niste znali.

Komentari

Nema komentara.