Predstavljeni novi Dani hrvatskog filma - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Predstavljeni novi Dani hrvatskog filma

Predstavljeni novi Dani hrvatskog filma

U konkurenciji 24. Dana hrvatskog filma su 73 filma – a više od pola naslova su premijere!

s.p. 03.04.2015 0 komentara

Predstavljeni novi Dani hrvatskog filma

Objavljen je natjecateljski program 24. Dana hrvatskog filma: 73 filma iz kratkometražne i srednjemetražne igrane, animirane, eksperimentalne, dokumentarne i namjenske kategorije predstavljaju najbolje od ovogodišnje domaće produkcije.

U glavnom festivalskom natjecanju 24. Dana hrvatskog filma moći će se vidjeti 19 kratkometražnih igranih filmova, 11 animiranih, 8 eksperimentalnih, 15 dokumentaraca i 20 namjenskih naslova. Glavni festivalski program uključuje i 6 filmova koji će biti prikazani izvan konkurencije, u programu Fokus. Svi filmovi koji su prijavljeni na natječaj, a nisu odabrani u konkurenciju bit će dostupni tijekom festivala u festivalskom videobaru, u Salonu odbijenih, gdje će ih posjetitelji moći pogledati na zahtjev.  

Natjecateljski program predstavljen je u dvorani Müller kina Europa uz brojne autorice i autore čije ćemo najnovije filmove gledati na festivalu.

'Pripreme za festival u finalnoj su fazi. Edukativni programi namijenjeni filmskim profesionalcima spremni su. Okrugli stolovi koji se bave aktualnostima u svijetu kratkometražnog filma i filmskih festivala očekuju posljednje potvrde sudionika. Popratni filmski programi u kojima donosimo mnoge atraktivne, dosad neviđene filmove iz cijeloga svijeta također spremno čekaju publiku. Bit će na DHF-u i prilika za networking u nekoliko zabavnih programa. A kruna cijelog festivala, službena konkurencija, zaključena je prije nekoliko dana. Umjetnički direktor 24. DHF-a, Željko Luketić, odabrao je najbolje i najkvalitetnije naslove kratkog i srednjeg metra koji su u Hrvatskoj realizirani u protekloj godini. A upravo je to povod našeg današnjeg okupljanja. Cilj je medijima i publici predstaviti ponajbolje domaće filmske autore, čije ćete filmove moći gledati tijekom posljednjeg vikenda mjeseca travnja u kinu Europa', izjavila je direktorica Dana hrvatskog filma Zdenka Gold.

'Veliki broj prijavljenih naslova na ovogodišnje Dane hrvatskog filma znak je da je kinematografija dobroga zdravlja. Neovisno o smanjenim budžetima, filmaši kreiraju zaista zanimljive radove, dok su modeli nastanka filmova mnogobrojni, pa tako od ove godine u konkurenciji imamo i nekoliko koprodukcija. Štošta se promijenilo od prvoga DHF-a 1992. godine. Festival se sada nalazi na bogatoj sceni i gotovi smo s danima kada su se filmaši vrijeđali ne uđe li im film u konkurenciju. Jer svaki film danas, osim ako nije ispod minimalnih umjetničkih kriterija, naći će svoje mjesto na nekom od hrvatskih ili inozemnih festivala. Selekcija više ne znači odbijanje, nego isticanje najboljih. DHF se želi profilirati kao mjesto svježih filmskih ideja i visoke kvalitete. Više nismo revija svega što se u protekloj godini snimilo. Zato je izbor naslova u konkurenciji ove godine sažetiji, filmovi su moderniji, autori sve hrabriji, a to će, nadam se, prepoznati i publika, koju pozivam da podrži domaće filmske snage', izjavio je umjetnički direktor Željko Luketić.

Raspored programa bit će objavljen sredinom travnja na službenim festivalskim web stranicama.

Komentari

Nema komentara.