Jonas Mekas - filmaš za svaki dan u godini - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Jonas Mekas - filmaš za svaki dan u godini

Jonas Mekas - filmaš za svaki dan u godini

Kralj njujorške alternative pod stare dane ne brine za propast art kina– važno da na netu može prikazivati (sve) što je snimio u zadnjih 85 godina.

s.p. 21.12.2006 0 komentara

Jonas Mekas - filmaš za svaki dan u godini

Kako javlja magazin Wired, filmaš, pjesnik, kritičar i arhivist Jonas Mekas, od 1. siječnja 2007., (tjedan dana poslije vlastitog 85. rođendana), započinje jednogodišnji projekt u kojem svaki dan preko neta planira objaviti svoj kratki film, a nada se da će ga filmofili gledati na svojim iPodima.

Filmići od minutu do dvije, bit će uglavnom autobiografskog i poetskog sadržaja, dijelom materijali koje je on snimio u zadnjih dvadeset godina, a dijelom posve novi filmovi. Ti 'haikui', kako ih on zove, trebali bi promovirati zanemarenu kratku formu, a i predstaviti Mekasov rad u zadnjim desetljećima.

Za one koji ne znaju rad Jonasa Mekasa, 'stari' je osnivač kultnog magazina za filmsku teoriju Film Culture, i zajedno s Peterom Kubelkom utemeljitelj Anthology Film Archives, njujorškog filmskog arhiva za čuvanje i predstavljanje eksperimentalnih filmova. Velika stvar 60-tih bila je i njegova organizacija Film-makers' Cooperative, koja je distribuirala avangardne filmove kada je malo tko to radio. Među prvima je u New Yorku osnovao kino za nezavisne filmove, a desetljećima prije izuma bloga ostao je zapamćen kao kroničar New Yorka koji je svojom kamerom bilježio kultne događaje grada i stvara osobni dnevnik čiji su likovi najpoznatije art ikone Amerike i cijelog svijeta. Na njegovim filmovima su prvi nastupi Velvet Undergrounda, a tu su i ostali prijatelji -  Andy Warhol, Allen Ginsberg, Salvador Dali plus pop legende kao što su Elvis Presley, Jackie O. i John Lennon.

Sada Mekas ima desetke tisuća sati materijala u kojima se vidi cijela povijest alternative 60-tih i 70-tih, a u digitalnom videu i internetu vidi priliku da ostvari svoj san i maksimalno distribuira stare i nove inovativne filmove koje će sami korisnici čuvati na svojim računalima i diskovima.

Iako je nekoć studente podučavao kako svaka nova tehnologija mijenja sadržaj djela, Mekas ipak vjeruje da film možete doživjeti i na ekranima iPoda, baš kao što je i on u školi doživio klasične slike preko crno-bijelih reprodukcija.

No, istovremeno je siguran u prirodnu selekciju najboljih (filmova) tj. tvrdi da sve tehnologije propadaju, a ljudi čuvaju i prebacuju na nove medije one filmove koji im se sviđaju. Zato će i vlastite radove izložiti tom testu, a vas poziva da čim otkuca Nova godina krenite na net, pravac službeni sajt  Jonasa Mekasa.

Komentari

Nema komentara.