Kratko, slatko i s Oscara - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Kratko, slatko i s Oscara

Kratko, slatko i s Oscara

Ako su i vama u groznici oscarovske večeri promakla imena kratkometražnih kanditata za Akademijin kipić, evo prilike za popravni ispit.

p.h. 09.03.2007 0 komentara

Kratko, slatko i s Oscara

U općoj pomami za velikim facama i teškim djelima, kratkometražni kandidati za Oscara najlakše ispadnu iz vidokruga promatrača. Sretna vijest za sve ljubitelje kratkog metra jest da je Američka indie kuća Magnolia Pictures izdala DVD sa svim kratkometražnim kandidatima za Oscara 2007., a isječci iz nekih od njih mogu vidjeti i on-line.

Tu je pobjednik u kategoriji stranog filma, 15-minutni 'The Danish Poet' norveške redateljice Torril Kove, duhovita bajka o pjesniku kojeg su muze napustile, pa odlazi u Norvešku ne bi li upoznao poznatu spisateljicu Sigrid Unset. Zanimljivo je da je ova norveško-kanadska koprodukcija drugi po redu film i ujedno drugi kandidat za Oscara norveške dizajnerice, ilustratorice, animatorice i scenaristice, koja je za Akademijinu nagradu konkurirala 1999. i s prvim animiranim kratkišem 'My Grandmother Ironed the Kings Shirt'. U ulozi naratorice 'Danskog pjesnika' našla se legendarna švedska glumica Liv Ullmann.


Danish Poet, r. Torril Kove

12-minutni igrani film 'Helmer and Son' danskog redatelja Sorena Pilmarka duhovita priča o uspješnom poslovnom čovjeku koji mora prekinuti pretrpani dnevni raspored ne bi li uvjerio svog starog oca da izađe iz ormara.


Helmer and Son, r. Søren Pilmark

'Maestro' mađarskog animatora Géze M. Tótha je 5-minutna animirana crtica o ptici -opernoj pjevačici koji se u garderobi priprema za misteriozan nastup. Ovo je prva nominacija Totha, profesora animacije na mađarskom fakultetu umjetnosti i dizajna koji je u karijeri potpisao više od 120 animiranih piseva, reklama i kratkih igranih filmova.

 

Na listi filmova koje je Oscar ediciji izdala Magnolia je i 'Guide Dog' Billa Plymptona, nastavak kratkiša 'Guard Dog' nominiranog za Oscara 2005., a njega, kao i ostale nominirane provjerite na ovoj adresi.

Komentari

Nema komentara.