Misija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Misija

Misija

The Mission (1986.)

Warner Bros. / Blitz film i video

126' drama

Režija:           Roland Joffé

Uloge: Robert De Niro, Jeremy Irons, Liam Neeson, Ray McAnally, Aidan Quinn

Scenario:        Robert Bolt

Producent/i:   Alejandro Azzano, Felipe López Caballero

Linkovi: imdb

Misija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.80
10
0.00

Darrabban 01.04.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Uspon i pad ljudskog duha

Zanimljivo je da sam u vrlo kratko vrijeme pogledao dva klasična naslova, "The Mission" Rolanda Joffea, i vrlo solidan Friedkinov "The French Conenction." Naravno radi se o dva tematski i stilski vrlo različita filma, no dok je 'Francuska veza' osvojila čak pet oskara, 'Misija' je od 7 nominacija potvrdila samo jedan, i to za najbolju kinematografiju. Što je apsolutno šteta jer je 'Misija' po meni (uz dužno poštovanje gospodinu Friedkinu) barem za dva koplja bolji film. Toliko o oskarovskim kriterijima...

Ta moja digresija ionako nije previše bitna jer je "The Mission" sjajan, sjajan film i ne treba previše žaliti što je ostao bez zasluženih oskara – jer danas, gotovo 26 godina poslije ostaje nam vrhunski ep, briljantnih glumačkih izvedbi i vrlo relevantne tematike.

Iz današnje perskektive možda će se 'Misija' nekome činiti pomalo staromodnim filmom laganog tempa, ali upravo je u tome snaga ovog filma. Bez pretrpanog dijaloga, suvišnog objašnjavanja, ili ikakvih ekscesa tipičnih za današnju produkciju – redatelj iznosi jednostavnu i vrlo iskrenu priču o ugnjetavanju indijanskog plemena Guarani (današnji Paragvaj) od španjolsko-portugalskih robovlasnika. No ispod naoko simplificirane priče nalazi se iznimno snažna parabola o ljudskoj humanosti i iskupljenju s jedne, a sebičnoj destruktivnosti s druge strane. Nećete svaki dan susresti film koji istovremeno tako poetski veliča ljudski duh, ali i realno pokazuje tamnu stranu ljudskog "humanizma."

Glumci su odreda sjajni, pogotovo Jeremy Irons (koji je glumački status barem potvrdio oskarom 4 godine nakon ovog filma) i vrlo, vrlo intenzivni Robert de Niro (zapravo idealni lik za njega), a irski glumac Ray McAnally odnio je i dvije nagrade za sporednu ulogu. Fantastičan snimateljski rad, odlična režija i sjajno-ugođajni soundtrack besmrtnog Ennia Morriconea samo su šlag na torti ovog iznimnog filma.

Zaboravite današnje smeće holivudskog štanceraja i radije odvojite vrijeme za ovaj film. 'Misija' je kultni klasik sa itekako opravdanim statusom, i definitivno dio obavezne filmske kulture kojeg svaki iole ozbiljniji filmofil mora bar jednom pogledati. Šteta, ma prava šteta što više ne rade ovakve filmove...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

MRKY 10.11.2008 Ocjena recenzije : 5.0

Predivno tužno

Ovaj film je zaista predivan-i to u bilo kojoj karici - vrhunska gluma, fenomenalna kamera, sjajna priča i nenadmašna Morriconeova muzika. I ja ću naglasit da je ovaj film potrebno gledati u miru i s velikom koncentracijom, i po mogućnosti na dobroj televiziji. Svevremenska priča o kontradiktornoj dobroti i gadosti ljudskog roda koja se spaja u liku Rodriga Mendoze - čisto remek djelo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

luky11 23.07.2005 Ocjena recenzije : 4.75

Spektakularno!

Od onda još nepoznatog redatelja,koji je prije ovog filma režirao samo serije ili TV filmove.Ali kada se proslavio ovim filmom,Roland Joffe,je prvo režirao,ne baš uspjeli Fat man and little boy i City of Joy,ali nedavno (prije pet godina) je napravio film Vatel koji se mnogima svidio.Vrhunac karijere mu je bio kad je snimio ovaj film.Stvarno ne znam šta bi drugo rekao na ovaj film nego da je stvarno odličan.Može se i nazvati remek djelom.A glumačaka postava je više nego savršena,prvenstveno zbog Roberta De Nira i Jeremya Ironsa,zatim Liama Neesona i još mnogo drugih.Ovo je epska priča koja govori o misionarima koji proširuju vjeru.U prvih deset minuta gledamo kako otac Gabriel(Jeremy Irons) proširuje vjeru na indijska plemena.A nakon 15-ak minuta upoznajemo Rodriga Mendozu (Robert De Niro) i vidimo da je trgovac robljem.Ali poslije se pokorava i pridružuje samostanu oca Gabriela gdje mu pomaže spasiti samostan od Španjolaca,Portugalaca i Katoličke crkve.To je kratki sadržaj ovog filma.Samo da napomenem da je važno da se mora dobro udubiti u film da bi ga dobro shvatili.Samo moram dati jedan minus.Ovo govorim samo onima koji su gledali film.Zašto su se onako pripremali da napadnu Španjolce i Portugalce kada su im jednostavno mogli prerezati uže dok su se penjali po onim planinama?To mi je jedini minus u filmu.Sve ostalo je za pet.Ali zbog tog minusa,filmu ne mogu dati čistu peticu,nego kraj njega mora biti jedan mali minus.Znači minus pet.Ali film jednostavno morate pogledati,zato jer znam da će se svakome svidjeti!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Katarina 13.06.2005 Ocjena recenzije : 3.67

Remek-djelo

Epska priča o dvojici Europljana koji drže misiju u džunglama Amazonije i pokušavaju pomoći Indijancima-starosjediocima da se odhrvaju nasilnicima u obličju Španjolaca, Portugalaca i Crkve koji prijete zauvijek uništiti njihov način života. Fantastična glumačka ekipa predvođena pravim majstorima - Robertom de Nirom i Jeremyjem Ironsom. Svakako pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: