Revija C. Chaplina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Revija C. Chaplina

Revija C. Chaplina

The Chaplin Revue (1918. (A Dog's Life, Shoulder Arms), 1919. (A)

First National / ISSA film i video

40' (A Dog's Life), 46' (Shoulder Arms), 25' komedija

Režija:           Charles Chaplin

Uloge: Charles Chaplin, Edna Purviance, Syd Chaplin, Bill Murray

Scenario:        Charles Chaplin

Linkovi: charliechaplin.com

Revija C. Chaplina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Treća DVD kolekcija Chaplinovih filmova obuhvaća sedam naslova koje je legendarni komičar snimio za First National između 1918. i 1923. godine.

Kolekcija uključuje nekoliko Chaplinovih klasika u kojima uz glavnu ulogu redom potpisuje režiju i scenarij. Njegov simpatičan, komičan i jednostavan lik izvrsno se snalazi u raznim životnim situacijama i okruženjima.

U 'Pasjem životu' (A Dog's Life) Charlie priča o ljubavi. Nikako ne može pronaći posao te se vucara po gradu ne znajući što bi sa sobom. Sreća mu se osmjehne nakon što pronađe simpatičnog psa Scrapsa. Zajedno upoznaju plesačicu Ednu u plesnoj dvorani iz koje ih, zbog neplaćene ulaznice izbacuju. Financijske probleme rješavaju kada Scraps iskopa sakriveni novčanik prepun šuškavih novčanica. Riječ je o pljenu koji su tamo sakrivli kradljivci. U preostalom djelu filma gledamo suludu potjeru Charlija i lopova.

'Sretan Dan' (A Day's Pleasure) započinje kada Charlie povede obitelj na izlet u svom Fordu T koji je, blago rečeno, u raspadu. Nakon prometne gužva dolaze do broda koji ih treba povesti na ekskurziju. Sjetivši se kako je zaboravio cigarete, Charlie odjuri do prvog dućana kako bi ih kupio. U međuvremenu brod kreće, no Charlie se uspije ukrcati preko debele žene koja je pala te mu napravila most između mola i broda. Ovdje je u prvom planu obitelj.

U 'Sunčanoj strani' (Sunnyside) Charlie radi od 4 ujutro do kasno u noć. Oko hrane se snalazi kako zna - pomuze kravu kako bi napravio kavu, kokoš drži iznad vruće tave kako bi dobio pečena jaja i sl. Bacio je oko na susjedovu kćer Ednu što njezin otac ne odobrava. Edninu pozornost zaokuplja čovjek koji je stradao u automobilskon nesreći što se Charlie neće svidjeti te ga počinje imirati.

U 'Isplati' (Pay Day) Charlie je zidar koji uživa u svom poslu, no još više voli provoditi vrijeme u saloonu. Nakon što Charlie ode na posao njegova žena pronalazi plaću koju je sakrio u šeširu te mu je uzima. Charlie pak krade njenu torbicu i uzima novac kako bi navečer mogao izaći van.

'O desno rame' (Shoulder Arms) Chaplinov je portret života za vrijeme Prvog Svjetskog rata. Charlie je regrutiran te se nalazi na frontu u Francuskoj gdje se iskazuje svojim herojstvom te uspjeva zarobiti trinaest Njemaca. Kao dobrovoljac se prerušava u drveni trupac kako bi se infiltrirao među neprijateljske redove. To je početak njegovih velikih vojnih uspjeha koji će mu donjeti veliku slavu.

U 'Dokoličaru' (The Idle Class) Charlie parodira bogato društvo i njihov životni stil. Glumi skitnicu koja se ušulja u golf klub za vrijeme zabave te poznaje odvratno bogatu Ednu koja se svađa sa svojim pijanim mužem (kojeg također glumi Chaplin). Kako je riječ o maskiranoj zabavi Edna zamjenjuje Charlija za svog muža što joj se svidi, baš kao i Charliju.

Charli 'Useljenik' (The Pilgrim) bježi iz zatvora u svećenićkoj odori. U gradiću Devil's Gulch zamjenjuju ga za svećenika, ali ga ubrzo raskrinkaju. Gradski šerif vodi ga do meksičke granice gdje mu na nudi dvije opcije - suočavanje sa ratobornim, meksičkim banditima ili povratak u zatvor. Ovdje je u prvom planu priča o hipokriziji malog mjesta.