Bez izlaza - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bez izlaza

Bez izlaza

Les Égarés (2003.)

Mars Distribution / UCD

95' drama, romansa

Režija:           Andre Techine

Uloge: Emanuelle Beart, Gaspard Ulliel, Gregoire Leprince-Ringuet, Clemence Meyer

Scenario:        Andre Techine, Gilles Taurand

Producent/i:   Jaen-Pierre Ramsay Levi

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službena stranica
trailer
imdb

Bez izlaza

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.92
12
0.00

Novi film respektabilnog francuskog filmaša Andrea Techinea odvija se ratne 1940. u Francuskoj.

Komorna drama usredotočena na karaktere i intimističke, izolirane scene uzima ratnu 1940. u Francuskoj samo kao okvir svoje događajnosti, odnosno impuls za razvoj karaktera koji, smještajući ih u granične situacije, pobuđuje u njima najfinije i najdublje psihološke nijanse.

Film je temeljen na francuskoj noveli Gillesa Perraulta i prati emocionalni trenutak jedne mlade udovice koja, prisiljena njemačkom okupacijom na Pariz, bježi sa svojom maloljetnom djecom prema jugu. Putem susreće mladog 17-godišnjeg dječarca lutalicu koji ih, zahvaljujući svojoj iznimnoj snalažljivosti i instinktu za preživljavanjem, spašava iz jedne po život opasne situacije. Zajedno nalaze sklonište u napuštenoj, seoskoj kući i odlučuju se pritajiti dok rat malo ne ublaži.

Kao što je već spomenuto, redatelj nenametljivo pristupa portretiranju svojih likova i priče izbjegavajući masovne, ratne scene koncentrirajući se na nametnute odnose koji se zbog rata uspostavljaju u malom izbjeglištvu. Tako su likovi većinu filma i fizički i psihički odmaknuti od kategorije rata i upravo to prisiljeno zajedničko boravište s nepoznatim dječakom tajanstvene prošlosti postaje okosnica i dramski sukob priče.

Između njega i udovice javlja se seksualna dinamika koju će redatelj precizno i pozorno napinjati čekajući pravi trenutak za vrhunac. Pitanje namjere dječaka ostavlja do kraja otvorenim, ipak stalno konfrontira majku i njenu djecu s različitim aspektima njegovog karaktera koji metodološki unose nemir i paniku u izoliranu zajednicu. Ljudska priroda se napuštena i zatvorena u sebe otjelotvoruje kroz varijabilnu ljestvicu dobrog i zlog apstrahirajući posljedično sve osim čistih nagona erosa i thanatosa.

Koji će nagon prevladati? Je li njihov spasitelj prema kojemu udovica osjeća snažnu seksualnu privlačnost spreman ubiti? Što će njen 13-godišnji sin učiniti? Što će ona učiniti? I zato film zaokružuju masovne scene rata na početku i na kraju ne bi li tako režija naglasila usamljeni karakter izbjegličkog prostora koji postaje vrsta napuštenog otoka s njima kao jedinima preživjelima uopće.

i.č.