Vječni sjaj nepobjedivog uma - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vječni sjaj nepobjedivog uma

Vječni sjaj nepobjedivog uma

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004.)

Focus Features / Discovery film i video

108' komedija, drama, romansa

Režija:           Michel Gondry

Uloge: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Victor Rasuk, Mark Ruffalo, Tom Wilkinson, Elijah Wood

Scenario:        Charlie Kaufman

Producent/i:   Anthony Bergman, David L. Bushell

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Vječni sjaj nepobjedivog uma

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.40
121
0.00

Priča o sudbini, ambiciozno i fascinantno putovanje umom i ako želite - biografija jedne veze.

Što nam može ponuditi film ovako kompliciranog naslova? Sama spoznaja da je scenarij napisao Charlie Kufman puno govori, jasno vam je da mora biti intrigantno, a isto tako da neće biti jednostavno. To je u biti romantična priča ispričana na nekonvencionalan način iliti recept - kako izbaciti nekoga iz glave. U kaufmanovski tipičnom stilu pratimo dogodovštine pomalo smotanog Joela (Jim Carrey) koji misli da je dosadan pa ne priča puno, te Clementine (Kate Winslet) koja je apsolutna suprotnost, iskričava blebetuša koja svako malo oboji kosu, priča najčudnije stvari i okolo sije pozitivu.

Kronološki obrnuto ispričana priča kreće od Joelovog otkrića da se Clementine nakon njihove duge veze pa i problema u odnosu podvrgla eksperimentalnom psihijatrijskom postupku te sjećanja na njega jednostavno izbrisala. Da bi joj se osvetio i na kraju krajeva, da bi prestao voljeti osobu koja ni ne zna da on postoji, odluči proći kroz isti tretman. Očajan, pronalazi malu kliniku 'Lacuna' na čelu s Dr. Howardom Mierzwaikom i dogovara postupak koji se obavlja u nesvjesnom stanju. Tu počinje i naš zaplet, svojevrsno putovanje snovima.

Proces je takav da se prvo brišu najsvježija sjećanja, tako da Joel ponovno proživljavajući žive i šarolike događaje obnavlja svoju strast prema Clementini i u biti shvaća koliko mu je stalo do nje te je ne želi pustiti iz svoje glave. Kreće u borbu s vlastitim umom, a i s tehnologijom, bogme, nastojeći sačuvati male detalje te prešvercati djeliće svoje voljene u zakutke gdje je moćne sprave neće naći, u sjećanja gdje ona ustvari ne pripada.

Dok Joel pokušava pobjeći s naramkom sjećanja pod rukom, psihijatar i njegova, vjerujte, ne baš sposobna, luckasta ekipa natjeravaju ga kroz šumu njegovih misli i pri tom se uspiju napušiti, razotkriti nam pokoji ljubavni trokut pa čak i svoju neprofesionalnost.

Redatelj se poigrava glazbom te dinamičnim, ali maglovitim flashbackovima u Joelovo djetinjstvo gdje su predmeti ogromni da bi nam dočarao zbunjenost glavnog junaka kao i ogroman strah da neće uspjeti. Film je iznimno zabavan u svojoj apsurdnosti, kreativan i pametan, boje su divne, fotografija je odlična, a zaista je fantastično osvježenje gledati Carreya u ovakvoj ulozi; iako opet na tragu šašavog, apsolutno je drugačiji od onog na što smo navikli.

Ovaj suncem okupan um možda nije za svakoga (kao što nisu ni 'Biti John Malkovich', ni 'Adaptacija'), ali ako volite sofisticirane tripove danima će vam ostati u svijesti.