Iskupljenje na rijeci - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Iskupljenje na rijeci

Iskupljenje na rijeci

Mean Creek (2004.)

Paramount Classics / Discovery film i video

89' drama

Režija:           Jacob Aaron Estes

Uloge: Rory Culkin, Ryan Kelley, Scott Mechlowicz, Trevor Morgan, Josh Peck, Carly Schroeder

Scenario:        Jacob Aaron Estes

Producent/i:   Rick Rosenthal

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Iskupljenje na rijeci

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.31
16
0.00

Redatelj i scenarist Jacob Aaron Estes progovara u hvaljenoj mu drami o temi bullynga, između ostaloga i iz vlastitog iskustva.

Radnja se počinje rolati kada u jednom malog gradiću u državi Oregon sremežljivi mlađi braco Sam (Rory Culkin) odluči priznati starijem burazu Rockyju (Trevor Morgan) da ga emocionalno nestabilni, problematični i debeli George (Josh Peck) konstantno batina u školi. Ne razmišljajući previše, buraz Rocky je sa svojim prijateljima, od kojih je jedan imao istih problema s George bully boyem, odlučio stati maltretiranju na kraj.

Plan je pao. Pozvati će Georgea na izlet brodom po obližnjoj rijeci u tijeku kojeg će ga naučiti lekciju. Na brodu je bila i Samova djevojka, Milly, koja je pokušala spriječiti prijatelje u okrutnom naumu, pokušavajući ih uvjeriti da George nije tako tragična figura kako se na prvi pogled čini, čak joj se i Sam pridružio jer je uspio vidjeti gnjusnog Georgeu u sasvim novom svijetlu – kao usamljenog dječaka koji očajnički traži prijatelje i ljubav. No, nesreće su se ipak dešavale jedna za drugom i to u potpunoj suprotnosti s mirnoćom šume i rijeke koji su činili jedinu scenografiju.

U posljednje vrijeme je tema tzv. bullynga tj. agresivnog ponašanja, uznemiravanja i prisiljavanja slabije osobe da učini nešto što ne želi, česta u američkoj javnosti (kod nas puno manje), pa nije čudno što se preslika stanja desila i na filmu. Zanimljiv je podatak da su bullyji, gotovo identično kao i osobe na kojima se iskaljuju, najčešće pojedinci koji se ne uklapaju u svoju okolinu, no oni svoju neprilagođenost pokušavaju maskirati agresijom. Puno je i drugih čimbenika koji utječu na to da je postotak bullyja tako visok (u Americi 15%): galopirajući konzumerizam, veliki pritisak okolina da se bude voljen u društvu, da se oblači, izgleda i razmišlja kako to ostali čine…

Vratimo se na redatelja Estesa i njegove klince. Nisu njega statistički podaci inspirirali i natjerali na ovakvu priču, već je najveći 'krivac' tome bilo osobno iskustvo bullynga kada je još kao mladi pisac živio u San Franciscu i često igrao košarku s jednim agresivnim protivnikom koji je koristio svaku priliku ne bi li ga ozlijedio ili pijan verbalno išamarao. Kao ventil svom bijesu koji se kod njega skupljao, poslužile su maštarije u kojima se Estes na svakojake načine osvećivao svom bullyju.

Mean Creek je prvi dugometražni film 29ogodišnjeg redatelja i scenariste, mogli ste ga kod nas pogledati i na 2. izdanju Zagreb film festivala gdje se prikazivao u konkurentskoj kategoriji. Priča o ubojstvu i posljedicama pobrala je odlične kritike i kod gledatelja i kod kritičara (nagrada na Sundaneu 2004.) s posebnim naglascima na odličan mladi cast (nitko nije imao poviše 18) i genijalnu kameru Sharona Meira koji je za posebnu atmosferu koristio filtere u boji i filmove koji su davali dojam starih, ispranih obiteljskih fotografija. Glazbenoj su podlozi pripomogli kultni Eelsi, Spoon i Mos Def.